Ogranak Al Kaide preti Francuskoj

Severnoafrički ogranak Al kaide zapretio je da će ubiti francuske taoce kidnapovane u Nigeru pre dve godine.

Izvor: B92

Sreda, 19.09.2012.

22:56

Default images

Oni su istovremeno optužili Pariz da podržava plan za invaziju severne oblasti u Maliju koji drže islamisti.

U poruci na mauritanskom sajtu "Sahara medijas" (Sahara Medias), Al kaida u islamskom Magrebu (AQIM) je upozorila da ta "luda inicijativa može ne samo da dovede do smrti talaca, već i da utopi čitavu Francusku u močvarama Azavada".

Vojska Malija izgubila je kontrolu nad severnim oblastima zemlje u martu, pretrpevši poraz od separatista - Tuarega i islamista, nakon čega je na severu Malija proklamovana država Azavad.

AQIM je zapretio "posledicama po Francusku i njen narod" ukoliko bude insistirao na planovima o invaziji tog regiona, preneo je AFP.

Francuska agencija navodi da je ovo prvi put da se AQIM direktno obraća porodicama četvoro talaca, radnika francuske nuklearne grupe "Areva" i njene filijale "Satom".

Al kaida islamskog Magreba, istovremeno, u poruci navodi da je "otvorena za pregovore".

"Francuska vlada je zatvorila vrata pregovorima i nastavlja da drži živote vaše dece u opasnosti", navodi se u poruci.

Zapadnoafričke zemlje trenutno razmatraju mogućnost rasporedjivanja regionalnih trupa u Maliju kako bi povratile sever zemlje koji su zauzele naoružane grupe a Francuska je obećala da će obezbediti logističku podršku toj operaciji, navodi Frans pres.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: