Osuđeno 11 članova Gnjilanske grupe

Jedanaest pripadnika Gnjilanske grupe OVK osuđeno je na ukupno 116 godina zatvora zbog zločina nad Srbima 1999. godine, dok su šestorica oslobođena optužbi.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 19.09.2012.

00:10

Default images

Tužilaštvo za ratne zločine će se sigurno žaliti na oslobađajući deo presude, dok će o osuđujećem delu odluku doneti po prijemu pisanog otpravka presude.

Optužnica je Gnjilansku grupu teretila da su od početka juna do kraja decembra 1999. godine do smrti mučili namanje 47 osoba, mahom Srba i nealbanaca, a 32 lica se i danas vode kao nestali.

Prvooptuženi Aguš Memiši dobio je kaznu od 12 godina, a osuđeni su još Samet Hajdari (15 godina zatvora), Nazif Hasani (13), Ahmet Hasani (13), Burim Fazli (12), Selimon Sadiku (12), Faton Hajdari (10), Ferat Hajdari (8), Kamber Sahiti (8), Sadiku Alija (8) i Šefket Musliju (5).

Oslobođeni su Fazlija Ajdari, Redžep Alija, Šaćir Šaćiri, Alija Idriz, Halimi Ramadan, koji su u bekstvu, kao i Šemsi Nuhiju koji je izručen Srbiji u maju 2012.


Prilikom izricanja presude sudija Snežana Nikolić Garotić rekla je da su osuđeni krivi za silovanje dve zaštićene svedokinje, C1 i C2, koje su svedočile u Specijalnom sudu.

Tužilaštvo za ratne zločine je poručilo da je zadovoljno osuđujućim delom presude koja je izrečena većini optuženih pripadnika "gnjilanske grupe" OVK, ali će uložiti žalbu na oslobađajuće presude za šest optuženih, izjavio je danas Tanjugu zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić.

"Pravda je ovom presudom samo delimično zadovoljena, s obzirom na ono što su oni radili. Visina kazni koje su dobili takođe je samo delimična satisfakcija za žrtve", rekao je Vekarić podsećajući da je ovom presudom kazna optuženima za 15 godina veća nego što je bila u ukinutoj presudi.

Vekarić je napomenuo da je ovo bilo suđenje visokog rizika, kao i da je sud sudio pod izuzetno velikim pritiscima imajući u vidu česte incidente koji su se događali između tužilaštva i okrivljenih.

Prvooptuženi Aguš Memiši nedavno je čak pretio osvetom zameniku tužioca za ratne zločine, a današnjom presudom osuđen je na 12 godina zatvora.

Vekarić je rekao da će se tužilaštvo sigurno žaliti na oslobađajući deo presude, dok će o osuđujećem delu odluku doneti po prijemu pisanog otpravka presude.

Suđenje pripadnicima OVK, od kojih je sedam u bekstvu, objedinjeno je odlukom suda u martu 2012. godine.

Optužnica tužilaštva od 11. avgusta 2009. godine Šemsiju Nuhiju, Nazifu i Ahmetu Hasaniju, Fatonu, Sametu i Feratu Hajdariju, Kamberu Sahitiju, Selimonu Sadikuu, Agušu Memišiju, i Burimu Fazliju stavlja na teret da su kao pripadnici OVK od juna do decembra 1999. godine do smrti mučili najmanje 80 osoba.

Postupak se u odsustvu vodio protiv Fazlije Ajdari, Redžepa Aija, Šaćira Šaćirija, Šefketa Muslijija, Sadika Alijija, Idrizaa Alijija i Ramadana Halimija.

Na području Gnjilana je u periodu od juna do decembra 1999. godine ubijeno 80 osoba, a 260 zarobljeno, ai su za to, prema navodima Tužilaštva za ratne zločine, odgovorne i druge jedinice OVK. Stravična mučenja činjena su u podrumu gnjilanskog internata, kao i u jednom soliteru.

Apelacioni sud u Beogradu je u decembru 2011. godine ukinuo prvostepenu presudu kojom je devet pripadnika OVK osuđeno na ukupno 101 godinu zatvora, i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

Brat optuženog: "Verovali smo u pravičnost suda"

Zečerija Nuhiju, brat oslobođenog Šemsija Nuhijua, rekao je da je zadovoljan presudom i naglasio da nije sumnjao u pravičnost suda.

Nuhiju je agenciji Beta nakon objavljivanja presude u Specijalnom sudu rekao da je od početka pratio suđenje njegovom bratu i istakao da je bio uveren da će Šemsi biti oslobođen.

"Imali smo dokaze da nije kriv, jer u vreme izvršenja zločina nije bio u Gnjilanu nego u Kumanovu", rekao je Nuhiju, koji je na izricanje presude doputovao iz Švajcarske.

Nuhiju je rekao da ne smatra da je suđenje politički montirano, ističući da nikada nije imao problema prilikom boravka u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: