Hronologija uvreda proroka Muhameda

Prikazivanje filma „Muslimanska nevinost“, koji je ovih dana bio povod za demonstracije muslimana širom sveta koje su odnole i ljudske živote, nije prvo vređanje muslimana i proroka Muhameda koje kroz istoriju doseže do ranog srednjeg veka.

Izvor: B92

Utorak, 18.09.2012.

12:37

Default images

Još pre tačno 13 vekova, nakon što se islam proširio na evropski kontinent 711. godine, dešavale su se provokacije sa crtanjem, slikanjem i graviranjem imaginarnog lika poslanika Muhammeda, kao što čine umetnici sa likom Isusa i njegove majke Marije, navodi agencija Anadolija u hronologiji sačinjejoj tim povodom.

U najpoznatijim delima nacionalnih književnosti u zapadnim zemljama, prorok Muhammed se često naziva „Mahomet“, što bi na starofrancuskom jeziku značilo „divlji čovek“, navodi Anadolija.

Napominje se da je još u prvom srednjovekovnom prevodu islamske svete knjige Kuran na latinski jezik, sredinom 12. veka, koji se i danas čuva u biblioteci u Parizu, na naslovnoj strani crtež „Mahometa“ prikazanog u ljudsko-životinjskom liku.

Bokačo ga je naslikao „divljeg“, sa golubom na ramenu, čime je, kako se navodi, poručio da je on „lažni prorok“, a ta slika se takodje čuva u Francuskoj nacionalnoj biblioteci.

Slični crteži i dela razlitih umetnika mogu se naći u Muzeju lepih umetnosti u San Francisku, njujorškoj Javnoj biblioteci, u Crkvi majke Marije u Dendermondeu u Belgiji i u Nacionalnoj galeriji Viktoria u Australiji. Najpoznatiji portret “Mahometa” dao je veliki evropski pesnik Dante Algieri u svom ‘Infernu” gde je on naslikan rasporenih prsa i u, kako se navodi, ogavnom stanju. Takav “Mahomet” bio je motiv brojnim evropskim slikarima - Gustavu Doreu, Botičeliju i Salvadoru Daliju.

U javnosti su ostale poznate karikature s likom Muhameda u danskom magazinu “Jiland posten” (Jyllands-Posten), koji je objavio 12 uvredljivih karikatura Alahovog poslanika 2005. godine, što je tada, takodje, bio povod za proteste širom sveta sa smrtnim ishodima.

Podseća se da su taj list, kao iI autor karikatura Kurt Vestergard (Westergaard) proteklih godina nekoliko puta bili meta napada. Karikature su objavili vodeći listovi širom Zapadne Evrope, a najuvredljivijom se smatra ona na kojoj je Muhamed sa bombom na turbanu.

Slučaj romana „Satanski stihovi“ Salmana Ruždija izazvao je snažan talas demonstracija u muslimanskom svetu. Na Ruždija je bačena fatva sa porukom smaknuća, pa se on, evo, već četiri decenije skriva u Velikoj Britaniji.

Broji se i film „Fitna", holandskog ultra-desničara i parlamentarca Gerta Vildera koji u svojim uvodnim kadrovima prikazuje primerak Kurana, a potom i napad na SAD 11. septembra 2001.

U martu 2011. godine, pastor iz Floride (SAD) Terri Džons organizovao je spaljivanje Kurana, što je izazvalo nasilje u Avganistu u kojem je poginulo 12 osoba, a potom se proširilo i na čitav svet. To, medjutim, pastora nije sprečilo da još jednom spali svetu muslimansku knjigu.

Takodje, u 201. epizodi popularne američke satirične animirane serije “Saut park”, jedan od likova je i prorok Muhammed, a autori te serije Met Ston i Teri Parker bili su na udaru kritika u muslimanskom svetu.

Dodaje se i da je holandski producent Teo Van Gog napravio kratki film "Submišion" (Pokornost), koji je uvredio muslimane zbog autorovog podrugljivog prikaza žena u islamu. Epilog se dogodio u novembru 2004. godine kada je holandski tinejdžer marokanskog porekla ubio producenta Van Goga.

U jedan od slučajeva, koji Anadolija ne pominje, mogao bi se uvrstiti i protest muslimana u Srbiji zbog objavljivanja knjige "Mač Medine" američke autorke Šeri Džons. Nakon što je čuvena američka izdavačka kuća Rendom haus, 2008. godine odbila da je objavi zbog straha od odmazde radikalnih muslimana, knjiga je svoju svetsku premijeru doživela u Srbiji.

Vlasnik izdavačke kuće "Beobuk" Aleksandar Jasić našao se na udaru Islamske zajednice u Srbiji i muftije Muamera Zukorlića koji je tražio da se knjiga povuče iz prodavnica.

Knjiga je, inače, priča o najmlaldjoj i najvoljenijoj prorokovj ženi Ajši.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: