"Uloga parlamenta ključna za EU"

Šef Delegacije EU u Beogradu Vensan Dežer rekao je u razgovoru sa predsednikom Skupštine Srbije da je uloga parlamenta ključna za proces pridruživanja Srbije EU

Izvor: Beta

Ponedeljak, 17.09.2012.

18:55

Default images

Dežer je pozdravio, kako se navodi, "nekoliko pozitivnih promena nastalih posle relativnog zatišja izazvanog izbornim procesom u Srbiji", ali je i upozorio da bi za dalji napredak trebalo preduzeti neke "nepopularne mere u pogledu zaustavljanja daljeg budžetskog deficita".

Dežer je za dalje napredak naveo i reforme u nekoliko oblasti na koje je EU do sada upozoravala ali koje nisu sprovedene.

On je, takođe, naglasio da bi nastavak pregovora sa Međunarodnim monetarnim fondom bio značajan ne samo zbog direktnog finansijskog aspekta već i zbog kredibiliteta, jer bi povoljan ishod tih pregovora povećao šanse za aranžmane sa Svetskom bankom, ali i ostalim međunarodnim finansijskim institucijama.

Šef Delegacije EU je stoga upozorio da zakonski predlozi i odluke donesene u sektoru javnih finansija treba da budu u skladu sa onim što će se od Srbije očekivati kad pregovori sa Unijom započnu.

Dežer je najavio dva značajna događaja koji će naglasiti značaj skupštine za dalji proces koji treba da odvede do početka pregovora sa EU - posetu interparlamentarne grupe krajem septembra i izveštaj Evropske komisije o napretku zemalja kandidata.

Predsednik Narodne skupštine je uverio Dežera da će Srbija nastaviti evropskim putem, ali i da je potrebno da se zajednički više radi na pojašnjavanju značaja EU za Srbiju, "objašnjavajući na realističan način koje su prednosti članstva".

"Treba biti otvoren prema javnosti i izgraditi poverenje kod građana", rekao je Stefanović.

Kada je u pitanju platforma za pregovore o Kosovu, Stefanović je Dežeru izneo stav da bi trebalo javnosti jasno predočiti šta je do sada dogovoreno, "iako, naravno, formalne ratifikacije ne može biti".

Predsednik skupštine je ukazao da je značajno i ko će voditi pregovore, ali su bitna i ostala pitanja, poput bezbednosti Srba na Kosovu.

"O svemu tome, potrebno je postići konsenzus u parlamentu što bi olakšalo kasnije pregovore. Kosovo i Metohija predstavljaju jedno od najtežih otvorenih pitanja u Srbiji, ono je politički osetljivo, pa je potrebno graditi konsezus u čitavom društvu", ocenio je Stefanović.

Stefanović je danas razgovarao i sa ambasadorom Italije Armandom Varikijom i ambasadorom Irana Abolgasemom Delfijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: