Rusija zabranjuje film o Muhamedu?

Generalno tužilaštvo Rusije pripremilo je zahtev sudu da se film "Nevinost muslimana", koji je izazvao proteste islamskih vernika, proglasi ekstremističkim.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 17.09.2012.

16:52

Default images

"Nakon provere koju je sprovelo Generalno tužilaštvo pripremljena je tužba sudu da se film, koji je postavljen na internet, proglasi ekstremističkim i uvredljivim za vernike", rekla je predstavnica tužilaštva Marina Gridnjeva i dodala da je cilj zabrana širenja filma na teritoriji Rusije.

Prema rečima Gridnjeve, do donošenja sudske odluke tužilaštvo je naložilo Federalnoj službi za nadzor u sferi veza, informativnih tehnologija i masovnih komunikacija da preduzme mere kako bi sprečilo da se infromacije sadržane u filmu šire putem medija.

Osim toga, kako bi se sprečilo širenje tog filma internetom, zamenik generalnog tužioca Viktor Grin uputio je upozorenje nizu velikih internet provajdera da ne krše zakon.

"Odgovarajući nalog dat je tužiocima subjekata Ruske Federacije kako bi organizovali reagovanja na regionalnom nivou“, dodala je Gridnjeva.
Senator gornjeg doma ruskog parlamenta Ruslan Gatarov uputio je ranije zahtev tužilaštvu da ispita da li film "Nevinost muslimana" sadrži elemente ekstremizma da bi u perpspektivi blokiralo njegovo prikazivanje na internet sajtovima dostupnim ruskim korisnicima.

Film "Nevinost muslimana", koji ismeva proroka Muhameda i vređa islam, pojavio se na internetu povodom godišnjice terorističkih napada na SAD 11. septembra, a izazvao je širok talas protesta u zemljama sa većinskim muslimanskim stanovništvom.

Ranije danas vrhovni iranski verski proglavar, ajatolah Ali Hamnei pozvao je Zapad da zabrani film.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: