Mjanmar oslobađa 500 zatvorenika

Državni mediji Mjanmara danas su objavili da će biti oslobođeno stotine zatvorenika iz humanitarnih razloga.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 17.09.2012.

16:28

Default images

U pitanju je nova serija puštanja iz zatvora zatočenika u toj bivšoj zemlji s vojnom diktaturom.

U televizijskim vestima je navedeno da će predsednik Tein Sein "pomilovati ukupno 514 zatvorenika", bez navođenja da li će među njima biti i preostalih političkih osuđenika koji su još iza rešetaka.

Izveštaj u kome se kaže da će među oslobođenima biti i "strani zatvorenici iz zatvora širom zemlje", došao je dan pred posetu mjanmarskog predsednika Kini.

Amnestija stupa na snagu danas, a cilj je da se "stabilizuje država i večni mir, poštujući humaitarne zahteve... i da se očuva prijateljstvo i dobrosusedski odnosi sa zemljama u okruženju", preneo je AFP.

U Mjanmaru se nalazi veliki broj imigranata iz Kine koji su zaposleni na mnogobrojnim kineskim projektima u toj osiromašenoj zemlji.

Tein Seinova poseta Kini će trajati do 22. septembra, a nakon nje on će otputovati u posetu SAD da bi učestvovao na zasedanju Generalne skupštine UN.

Mjanmar je ranije proglasio amnestiju za nekoliko stotina političkih zatvorenika kao deo reformi koje su preduzele nove civilne vlasti, a što je omogućilo obnavljanje odnosa sa Zapadom i ukidanje nekih sankcija toj izolovanoj zemlji.

Procene o broju političkih zatvorenika koji su još u zatvoru variraju, ali demokratske grupe su u julu rekle da u zatvorima širom zemlje još ima oko 300 aktivista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: