Draža uskoro i zvanično mrtav

U Prvom osnovnom sudu završeno utvrđivanje činjenica smrti Dragoljuba Mihailovića i sud bi u najskorije vreme trebalo da donese rešenje i proglasi ga mrtvim.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.09.2012.

07:11

Default images

Rešenjem će biti utvrđen 17. jul 1946. godine kao datum smrti komandanta četničkog pokreta i Jugoslovenske vojske u otadžbini u Drugom svetskom ratu, što je preduslov za završavanje postupka za njegovu rehabilitaciju koji se vodi pred Višim sudom u Beogradu.

"Čoveku nisu dali da bude upisan u knjigu umrlih, ne samo Draži Mihailoviću nego i drugima koji su pobijeni s njim. Čovekov život se sastoji od momenta rođenja, upisivanja u matičnu knjigu rođenih, a završava se upisom u knjigu umrlih, što je dokaz da je jedna ličnost postojala u istoriji", objašnjava advokat Radiša Milovanović.

Zastupnik građana i udruženja koji su podneli zahtev za rehabilitaciju Zoran Živanović rekao je da je sud prilikom utvrđivanja činjenica o smrti razmatrao presudu kojom je Mihailović osuđen na smrt, napise u tadašnjim novinama i rad komisije za utvrđivanje tajnih grobnica.

"Što se tiče postupka pred Višim sudom, tu treba da budu saslušana još dva svedoka i to ne mogu da vam kažem kada će biti završeno. Očekujem da ova presuda bude doneta pre tog ročišta", kazao je Živanović.

Nastavak postupka rehabilitacije zakazan je za 8. oktobar.

Postupak za utvrđivanje Mihailovićeve smrti pokrenut je na predlog Udruženja političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima i Srpske liberalne stranke, jer nema pisanih tragova i dokaza da je Mihailović streljan. Bez dokaza o smrti, Viši sud u Beogradu ne može da odluči o njegovoj rehabilitaciji. Postupak za rehabilitaciju Mihailovića počeo je 16. septembra 2010. godine.

Zahtev su 2006. godine podneli njegov unuk Vojislav Mihailović, profesori Smilja Avramov i Kosta Čavoški, Srpski liberalni savet i Udruženje jugoslovenske vojske u otadžbini.

Oni su zatražili poništenje presude od 15. jula 1946. godine kojom je Mihailović osuđen na smrt zbog kolaboracije sa okupatorima u Drugom svetskom ratu i kojom su mu oduzeta sva građanska prava.

Dva dana kasnije, 17. jula 1946. godine, streljan je, a do danas nije objavljeno gde je ubijen, kao ni gde je i kada sahranjen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

79 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: