"Mere donete da izbegnemo bankrot"

Mlađan Dinkić kaže za B92 da bi država bankrotirala da vlada nije donela antikrizne mere. "Živećete teže, ali nećete umreti", poručio je on građanima Srbije.

Izvor: B92

Nedelja, 16.09.2012.

21:59

Default images

"Tačno je da je Fiskalni savet još u decembru podneo izveštaj o tome, ali tada ga mediji nisu tako senzacionalno preneli, jer su demokrate kontrolisale medije", rekao je ministar finansija i privrede u emisiji "Utisak nedelje" na TV B92.

Dinkić je naveo da je javni dug na kraju godine bio 50 odsto bruto domaćeg proizvoda, a ne u granicama, kako je prethodna vlada objavila.

"Milijardu i 200 miliona evra, odnosno 135 milijardi dinara duga koji je napravljen je sakriveno, a narodu je prikazano da nije probijena granica javnog duga od 45 odsto", rekao je on i naglasio da je do tih saznanja došao jer je tražio da se uradi analiza da bi se utvrdilo "kako je moguće da javni dug sa 45 odsto BDP naraste na 56 odsto za manje od godinu dana". "Uvideo sam da dug nije ni bio 46 odsto za Novu godinu nego su slagali, bio je 50 odsto, i narastao na 56 odsto, kako je i ukazao Fiskalni savet", rekao je Dinkić.

Činjenica je, nastavio je ministar, da je vlada premijera Mirka Cvetkovića planirala nerealan budžet. "Stavili su 11 plata za železničare, manje novca za Fijat... Takođe, nisu stavili milijardu dinara za predizbornu kampanju, ni pare za rudare... Potrošili su ogroman novac za kampanju i to mnogo više nego što je stajalo u budžetu i bez plata ostavili železničare, rudare Resavice...", objasnio je on.

Dinkić je negirao da je, dok je bio ministar u prethodnoj vladi, znao da država može da bankrotira ako se ne prihvate mere da se prepolovi fiskalni deficit. "Čim sam preuzeo javne finansije shvatio sam da će, zbog tuđeg lumperaja, država propasti", naglasio je on.

Upitan kako nije znao da je država pred bankrotstvom kad su za to svi znali, odgovorio je: "Tvrdim da je situacija još gora nego što se tada pričalo".

Prema njegovim rečima, neki ljudi iz Demokratske stranke i tadašnji predsednik vlade Mirko Cvetković su lagali javnost, a nisu tada bili kritkovani, zbog čega je "besan" sadašnji predsednik vlade Ivica Dačić. Dinkić je dodao da o tome nije znao niko, jer podaci nisu ni objavljeni u javnosti.

"Ne znam da li je to naredio Mirko Cvetković ili je neko naredio njemu. Kada ih pitate, kažu: Naredili su nam. A na pitanje ko im je to naredio, kazali su mi: Iz Ministarstva finansija. Ne znam da li je to naredio Mirko Cvetković, ali znam da to nije mogao da uradi običan službenik", rekao je on. Upitan kako je moguće da drugi ministri nisu znali za to Dinkić je rekao da svako odgovara za svoj resor. "Ni ministri iz DS, osim premijera i predsednika države, to nisu znali", naglasio je on.

Govoreći o posledicama koje će antikrizne mere imati na građane, Dinkić je rekao da su one "uvedene kako bi se zaustavio rast duga koji nas vodi u grčki senario".

"Živeće teže, ali neće umreti. Država bi bankrotirala – ne bismo imali pare za lekare, nastavnike, penzionere... Kamata na dug države je ogromna. Mi za kamate izdvajamo tri puta više novca nego za poljoprivredu. Samo za kamate za sledeću godinu moramo da damo 90 milijardi dinara", rekao je on i istakao da će poslušati preporuku Fiskalnog saveta do sledeće godine minus u kasi dodatno smanjiti na 3,5 odsto.

Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta, ocenio je da su mere koje je uvela Vlada Srbije "korak u odličnom pravcu". Ipak, nije se saglasio sa Dinkićem da se nije znalo da je država pred bankrotstvom i podsetio da je Fiskalni savet antikrizne mere predlagao još u maju.

"Znalo se da smo pred bankrotom. Možda se nisu znali svi detalji, ali se znalo ono najbitnije. Te teorije zavere ne stoje. Mi smo još u martu izašli i rekli da je deficit duplo veći nego onaj koji je ugovoren sa MMF-om", rekao je on.

Petrović je istakao da "sada postoje dobri izgledi da država izbegne dužničku krizu".

Milan Ćulibrk, pomoćnik glavnog urednika NIN-a, kazao je da je "povećanje PDV-a mera koja je morala da se desi".

"Prekinuta je igra žmurke. Nismo podigli PDV, ali smo se zaduživali, a te kamate plaćaju građani. Povećanje PDV-a je mera koja je morala da se desi", smatra on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

142 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: