Susret bivših logoraša u Portorožu

Osamnaesti sveslovenački susret bivših logoraša, političkih zatvorenika, ukradene dece iz bivših nacističkih logora i zatvora održan je u Portorožu u Sloveniji.

Izvor: B92

Nedelja, 16.09.2012.

19:12

Default images

Slovenački predsednik Danilo Tirk istakao je na skupu da "istina mora biti deo istorijskog sećanja, a ono se može obezbediti poštenjem, da se događaji objašnjavaju u pravoj vremenskoj i uzročnoj povezanosti".

Tirk je naglasio da istorijsko pamćenje treba da se gaji "sa potrebnom brižljivošću", posebno "sa velikim osećajem poštenja i odgovornosti prema istini".

On je ukazao da "uvek treba dobro shvatiti korene zla, uzročne veze i sve to znati pošteno objasniti".

"Samo na taj način ćemo gajiti istorijsku istinu", naveo je slovenački predsednik i dodao da je važno i gajiti i razvijati ljudska prava "kao temeljni odbrambeni zid pred vraćanjem u bilo koji oblik zatiranja".

Svečanosti su prisustvovale i poslanici u Evropskom parlamentu, Mojca Kleva i Tanja Fajon, a prisutne je pozdravio i gradonačelnik Pirana Peter Bosman.

Organizator okupljanja, koje će trajati do ponedeljka je Koordinacioni odbor žrtava ratnog nasilja - Odbor logoraša Ravensbrik-Aušvic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: