Pastoru zabranjen ulaz u Nemačku

Nemačka zabranila američkom pastoru Teriju Džonsu da uđe u zemlju posle protesta koje je širom muslimanskog sveta izazvao antiislamski film koji je on podržao.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 16.09.2012.

19:05

Default images

To je saopštilo nemačko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Džonsova poseta ne bi bila u "interesu očuvanja javnog reda", izjavio je protparol ministarstva povodom plana jedne nemačke desničarske organizacije da pozove pastora sa Floride u Nemačku.

Džons, koji je ranije svojim planovima o javnom spaljivanju Kurana izazvao proteste na kojima je bilo poginulih, oglasio se i povodom provokativnog niskobudžetnog filma "Nevinost muslimana". On kaže da cilj tog filma nije bio da vređa muslimane.

Mala organizacija "Pro Dojčland" (Za Nemačku) navodno želi da organizuje prikazivanje tog filma u Berlinu. Film je prošle nedelje izazvao talas protesta u muslimanskom svetu na kojima je smrtno stradalo nekoliko ljudi.

"Za nas je to pitanje umetnosti i slobodne izražavanja", rekao je vođa organizacije "Pro Dojčland" Manfred Rous za magazin "Špigl".

Nemački ministar unutrašnjih poslova Hans-Peter Fridrih je takođe za "Špigl" kazao da će upotrebiti sva pravna sredstva koja mu stoje na raspolaganju da spreči prikazivanje filma.

"Takve grupe i organizacije samo hoće da isprovociraju muslimane u Nemačkoj", izjavio je on, optužujući ih da bezobzirno dolivaju ulje na vatru, prenosi AFP.

Organizacija "Pro Dojčland" je poznata po provokativnim demonstracijama. Njeni aktivisti su prošlog meseca pozvali ljude na proteste protiv islamskih ekstremista ispred tri berlinske džamije.

Džons je izazvao gnev muslimana kada u septembru 2010. kada je zapretio spaljivanjem Kurana. Spaljivanje svete muslimanske knjige u martu prošle godine prošlo je relativno nezapaženo.

Nemačka je naložila nekim diplomatama da napuste ambasadu te zemlje u Sudanu i pojačala je bezbednost u svom diplomatskom predstavništvu u Kartumu posle napada demonstranata gnevnih zbog spornog filma u petak, navodi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: