Da li je Pajtić trebalo da zove SPS

Gubitak Novog Sada logična je posledica neulaska SPS-a u pokrajinsku vladu, kaže politički analitičar Miodrag Radojević.

Izvor: Politika

Petak, 14.09.2012.

23:28

Default images

Posle smene celokupne gradske vlasti predvođene Demokratskom strankom i Ligom socijaldemokrata u Novom Sadu, što je učinila nova vladajuća koalicija, na čijem je čelu Srpska napredna stranka, neizostavno se nameće pitanje je li predsednik vojvođanske vlade Bojan Pajtić, potpredsednik DS-a, pogrešio što nije prilikom formiranja pokrajinske vlasti zvao i socijaliste.

Pajtić je, u nekoliko navrata, objašnjavao da za socijaliste nema mesta u njegovoj vladi zbog toga što na republičkom nivou „formiraju vlast koja nije odraz želja građana Vojvodine izraženih na izborima”.

Politički analitičari na pitanja Politike nemaju konačan odgovor.

Miodrag Radojević kaže da je gubitak Novog Sada logična posledica neulaska SPS-a u pokrajinsku vladu, da je šteta po DS već napravljena u nekoliko vojvođanskih opština, ali da će vreme pokazati da li je odluka DS-a da socijalisti ne uđu u pokrajinsku vlast konačan gubitak ili dobitak za demokrate.

„Mislim da tu ne treba govoriti ni o nekim dobicima ni o nekim gubicima. Reč je o nekom novom deljenju karata, ili nekoj novoj konstelaciji odnosa političkih snaga. Nakon nekih novih izbora stvari će se posmatrati drugačije”, kaže on i dodaje da će DS morati da traži nove partnere na političkoj sceni. A od ishoda unutar DS-a zavisiće i politika prema drugim političkim strankama, bivšim, ali i nekim budućim koalicionim partnerima.

Prema njegovim rečima, odluka DS-a ima „oročeno trajanje”, i ona svakako donosi neke dobitke.

„Očigledno je da je DS tim potezom želeo da pokaže da neće prihvatiti koaliciju sa SPS-om po svaku cenu na nižim nivoima republičke vlasti. To je jedna ’tvrđa’ politika koju je želeo da odigra Pajtić i ona će mu svakako doneti pristalice u onom delu biračkog tela koje je ipak za takvu politiku koja nije naklonjena savezu sa SPS-om”.

Aleksandar Popov, direktor novosadskog Centra za regionalizam, smatra da je logično da demokrate i socijalisti ne budu u koaliciji na pokrajinskom nivou kad već nisu u koaliciji na republičkom. On podseća da su demokrate na osnovu izbornih rezultata komotno mogle da formiraju pokrajinsku vladu bez socijalista i kaže da „oni tada, verovatno, nisu uzeli u obzir kalkulaciju da im se to može obiti o glavu na nivou grada, a moguće je i da su to uzeli u obzir, ali su reskirali”.

Demokrate, kako kaže, nisu očekivale da će republička vlast ići tako ofanzivno u nameri da se na lokalnom nivou napravi ista vladajuća većina kao na centralnom tamo gde god je to moguće.

Na pitanje da li je DS izgubio zbog odluke da socijaliste ne zovu u koaliciju, Popov odgovara negativno: „Izgubili su Novi Sad. Čak i da su socijalisti učestvovali u pokrajinskoj vladi, oni bi imali alibi više da se ne ruši gradska vlast u Novom Sadu, ali bi socijalisti sigurno trpeli veliki pritisak od naprednjaka, koalicionog partnera na centralnom nivou da se ruše gradske vlasti gde god je to moguće”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: