Konuzin: Srbija nije banana država

Aleksandar Konuzin, odlazeći ambasador Rusije, kaže da Srbija nije banana republika pa da drugi odlučuju o njenoj vlasti, i da se saradnja sa Rusijom nastavlja.

Izvor: Veèernje novosti

Petak, 14.09.2012.

22:11

Default images

"Promena vlasti u Srbiji stvar je isključivo njenih građana. Zadatak mi je bio da se obezbedi kontinuitet u odnosima između dveju zemalja nezavisno od smene rukovodstava. Koliko mogu da ocenim, toga su se pridržavale i sve osnovne političke snage u Srbiji", kaže Konuzin.

Konuzin dodaje da predstavnici nove vladajuće koalicije "pokazuje da u sadašnjem timu izvršne vlasti postoji ogromna želja, ne na rečima, već u praksi" da se saradnja sa Rusijom kreće napred.

"Srbija nije “banana republika”. Ona ima vekovnu tradiciju državnosti i razvijenu zakonodavnu bazu. U zemlji odavno deluju partije, pokreti, političke organizacije koje su više puta prošle proveru demokratske procedure. Politička klasa Srbije ima dovoljno zrelosti da samostalno rešava pitanja vlastitog karaktera. Rusija nema ni interesa, a ni praksu manipulisanja javnim mnjenjem. Mi polazimo od toga da se sve značajnije partije u Srbiji prijateljski odnose prema Rusiji", kaže Konuzin. Konuzin dodaje da mu je drago što njegov radi nije ljude ostavio ravnodušnim. " Sve što sam radio bilo je usmereno na saradnju sa Srbijom, na jačanje prijateljstva među slovenskim narodima. Hoću da se zahvalim Srbima za masovnu podršku mom radu. Dobio sam hiljade telegrama, pisama, razglednica, telefonskih poziva. Ljudi su mi prilazili na ulici, na prijemima, dočekivali su me u gradovima kad sam obilazio zemlju, dolazili su na predavanja koja sam držao na univerzitetima. Izražavli su potpunu saglasnost sa onim što sam ja radio. Hvala svima", rekao je Konuzin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: