Vulin: Ići ću da delim brige Srba

Aleksandar Vulin kaže da je spreman, i pored zabrane, da dolazi na Kosovu kako bi sa srpskim narodom podelio brige i poručio da će institucije Srbije opstati.

Izvor: Beta

Petak, 14.09.2012.

17:25

Default images

"Razlog mog dolaska je da vam kažem da vas država Srbija neće gledati drugačije nego bilo koji deo svoje teritorije. To znači da naše institucije opstaju, da će država biti ovde u svom punom kapacitetu", rekao je Vulin.

Na sednici sve četiri opštine severnog Kosova, održane u Zvečanu, u koji je došao bez najave i pored zabrane, Vulin je ponovio da će predstavnici Srba biti uključeni u timove za dijalog s Prištinom.

Vulin je ocenio da je Priština ta koja izbegava nastavak pregovora jer njihovi političari misle, nakon što im je ukinuta nadgledana nezavisnost, da im dijalog nije potreban.

"Ne žele pregovore, jer mogu da izgube nešto, a oni to neće. Nalaze sva moguća opravdanja da do pregovora ne dođe i da za to nas okrive. Pregovorima samo možemo da dobijemo, i moramo da dobijemo", rekao je.

"Kosovo i Metohija su iznad političkih uverenja i partijskog programa i sve što radimo, radimo sa idejom da se uskoro počne raditi platforma da svi stanemo iza nje, i vlast i opozicija i Crkva i akademici, i da ostatku sveta poručimo da će i naredna vlada po pitanju Kosova misliti isto", rekao je Vulin.

Vulin je naveo da kosovski dodatak neće biti ukinut sve "dok ne zavlada potpuna sloboda življenja i kretanja".

"To ćemo promeniti delom u okviru postojećih sredstava, delom iz budžeta posle rebalansa", rekao je Vulin i naveo da će insistirati na većoj kontroli i pravdanju utrošenih sredstava i da svi koji žive u pokrajini budu drugačije stimulisani od onih koji samo povremeno dolaze.

Vulin je podržao zahtev odbornika četiri SO da se ukinu plate koje neki zaposleni primaju iz kosovskog budžeta i od države Srbije.

"Priština da ne podiže tenziju"

Aleksandar Vulin apelovao je večeras na vlasti u Prištini da ne podižu tenzije na Kosovu, ocenjujući da za to ne postoje razlozi.

"Moja poseta Kosovu i Metohiji će uvek biti u funkciji smirivanja tenzija i olakšavanja uslova ljudima za život", rekao je Vulin večeras u Zvečanu, gde je prisustvovao jednom humanitanom konceru. Vulin je ponovio i da gradjani ne treba da reaguju ako dodje do pokušaja njegovog hapšenja.

Ranije u petak, zbog posete Vulina suspendovan je vršilac dužnosti komandira policijske stanice u Zvečanu Dejan Vidojević. Kako je saopšteno iz Kosovske policije, Vidojević nije poštovao naredbu komande koja nije dala dozvolu Vulinu da poseti Kosovo.

Vulin je danas bez najave doputovao u Zvečan gde je prisustvovao zajedničkoj sednici odbornika iz četiri opštine sa severa Kosova, na kojoj je razgovarano o političkoj i bezbednosnoj situaciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: