Nikolić se oprostio od Meri Vorlik

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je u razgovoru sa dosadašnjom ambasadorkom SAD u Srbiji Meri Vorlik da SAD mogu mnogo da pomognu Srbiji.

Izvor: Tanjug

Petak, 14.09.2012.

15:26

Default images

On je dodao i da je Beograd spreman da unapredi razgovore s Prištinom, bez zadiranja u suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.

Ambasadorka Vorlik je još jednom potvrdila da su SAD prijatelj Srbije i dodala da postoje oblasti poput telekomunikacija ili energetike, u kojima bi postignuti sporazumi između Beograda i Prištine mogli da budu korisni za sve građane.

Ona je izrazila žaljenje što odlazi u trenutku kada se Srbija suočava sa velikim ekonomskim problemima i dodala da bi borba protiv korupcije, koja je započeta, kao i početak stabilizacije ekonomske situacije u Srbiji mogli biti pozitivan znak američkim investitorima da je Srbija zemlja koja je bezbedna za ulaganja.

Ambasadorka je dodala da bi američke firme bile zainteresovane da ulažu u ekološke izvore energije u Srbiji, poput izgradnje elektrana na vetar, i naglasila da Amerika nastavlja da podržava Srbiju na njenom putu evropskih integracija.

Nikolić, koji je primio Vorlikovu u oproštajnu posetu, takođe je izrazio saučešće američkom narodu zbog nedavnih ubistava američkih diplomata u Libiji, navedeno je u saopštenju Pres službe predsednika Srbije.

Predsednik Srbije se zahvalio američkoj ambasadorki na dosadašnjoj saradnji i izrazio nadu da će podjednako kvalitetna biti i saradnja sa novim ambasadorom Sjedinjenih Država.

Dačić: Vorlikova dobrinela dobrim odnosima

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić primio je u oproštajnu posetu ambasadorku Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Meri Vorlik i tom prilikom izjavio da je Vorlikova znatno doprinela unapređenju odnosa SAD i Srbije. Kako je saopštila Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije, u razgovoru je ocenjeno da u Srbiji postoje dobri uslovi za investicije iz SAD u oblasti telekomunikacija i energetike.
Predsednik srpske vlade je istovremeno ukazao na to da je Vlada Srbije pokrenula proces ekonomske stabilizacije i privrednog oporavka zemlje i istakao značaj investiranja u privredu Srbije. Vorlikovu će, kako je ranije saopšteno, na mestu ambasadora SAD u Srbiji zameniti američki diplomata Majkl Kirbi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: