Zašto je podeljena opozicija CG?

Čelnici crnogorske opozicije Miodrag Lekić i Srđan Milić izneli su gostujući na TV B92 razloge zbog kojih opozicija izlazi razjedinjena na predstojeće izbore.

Izvor: B92

Petak, 14.09.2012.

10:32

Default images

Lider Demokratskog fronta Miodrag Lekić negira za B92 da je taj front nova srpska kolona, već ističe da je u pitanju građanska opcija političkog centra. Nekadašnji jugoslovenski ambasador u Rimu etikete da je čovek Slobodana Miloševića ocenjuje kao apsurdne.

"To je neverovatna bezočnost. DPS opservira ko je bio saveznik Miloševića, ko je bio njegov koalicioni partner u ratnim vremenima, u vreme Srebrenice i da vas podsetim još jednu stvar... Milošević je izabran 1997. godine glasovima DPS i to Đukanovićevog DPS-a koji je već bio raskinuo sa Bulatovićem. Bez tih glasova Đukanovica, Milošević ne bi bio izabran. Dolazimo do apsurdne situacije da lopov na ulici viče držite lopova", kaže on.

Prema njegovim rečima, DF ne želi da dovodi u pitanje niti preispituje nezavisnost Crne Gore.

"Medjutim, ja takodje ne pravim nikavu etničku distinkciju izmedju onih koji su glasali za nezavisnost i onih koj su glasali za zajedničku drzavu, a kojih je 45 odsto, i jedni i drugi su želeli dobro Crnoj Gori, mi želimo da doprinesemo koheziji", rekao je Lekić, napominjući da je danas u Crnoj Gori apsurdno voditi i antisrpsku i srpsku politiku.

Na pitanje kako ocenjuje novu vladu u Srbiji, Lekić je kratko rekao da je Demokratska stranka donela nov imidž i formu, "drugo lice Srbije", ali da je nova vlada izabrana voljom gradjana.

"Sada treba videti kakva je ta alternativa", dodao je on.

Lekić je ocenio da je jedan od prioriteta crnogorskog drustva dekriminalizacija, ali je rekao da nije upoznat sa spiskom ljudi koje treba uhapsiti posle izbora, a koji se navodno, prema izjavi njegovog koalicionog partnera Nebojše Medojevića, već pravi u Briselu.

"Svi u Crnoj Gori znaju da je korupcija problem. Ne postoji pravna država, postoje pojedinci koji pretenduju da budu van pravnog poretka. Naš prioritet je stvaranje pravne drzave. Što se tiče spiska za hapsenje to mi nije poznato. To mi se ne čini kao metod Evropske unije", kazao je Lekić.

Na pitanje kako gleda na aferu Prve banke koja se vezuje za porodicu bivšeg premijera i šefa DPS-a Mila Djukanovića, on je rekao da ne može da govori o umešanosti porodica, ali da "svi znamo da se radi o banci gde su braća Djukanović većinski vlasnici".

Lekić je istovremeno odbacio optužbe DPS-a da je bio deo Miloševićevog režima podsećajući da je on postavljen za ambasdora u Rimu u vreme vlade Ante Markovica a da je "upravo DPS bila koalicioni partner Miloševića, i to u ratnim vremenima, u vreme Srebrenice".

"Ovo je apsurdna situacija gde lopov na ulici viče držite lopova", kazao je Lekić.

Na pitanje zašto u koaliciji DF nema SNP, Lekić je odgovorioa da mu je žao što do toga nije došlo.

"Mi smo predložili da oni udju u koaliciji na ravnopravnim osnovama. Oni su predložili nefunkcionalni model da oni budu u koaliciji sa koalicijom. To bi bilo komplikovan model koji je bio poprilično baziran dosta na mandatima", objasnio je lider DF. Lekiću je žao što nije objedinjena opozicija. On navodi da to nije moguće, jer SNP nije želeo da uđe u koaliciju na ravnopravnim osnovama.

"Oni su predložili jedan komplikovan, po nama nefunkcionalan model, da oni budu koalicija sa ovom koalicijom, da budu spoljni faktor u toj koaliciji - to bi bio dualizam, nefunkcionalnost, atmosfera nedovoljnog poverenja u funkcionisanju", objašnjava on.

Gostujući u istoj emisiji preko video linka, predsednik SNP-a Srđan Milić je objasnio da je Glavni odbor te stranke prvobitno usvojio predlog koalicionog sporazuma sa DF, ali da je Front to odbio i tražio da SNP pristupi Frontu.

On je odbacio spekulacije da je SNP tom prilikom tražio previše, rekavši da je tražno "manje od 50 odsto mandata".

"Naš inicijalni predlog je bio da budemo u koaliciji sa Demokratskim frontom ali gospoda iz Fronta su želela da kod sebe imaju samo deo a ne ceo SNP", rekao je Milić povodom odluke nekih članova SNP-a, poput Predraga Bulatovića, da se priključe DF.

Milić je odbacio i optužbe da je deo SNP-a bliži DPS-u nego opoziciji, rekavši da to govore bivši članovi i to tek kada su iz stranke izašli.

On je kazao da je cilj SNP-a "poštovana i poštena Crna Gora", a da je za to prevashodno potrebna politička volja.

"Za reformu pravosudja i za borbu protiv korupcije postoji jedna stvar koja je potrebna, a to je politička volja. Ovde postoji sistem vrednosti koji je izgradjen po meri onih koji su nosioci kriminala i korupcije a podržavani od vlasti. Treba izgraditi nultu toleranciju prema kriminalu i korupciji", kazao je Milić.

Na pitanje kakav je odnos SNP prema Srbiji, Milić je rekao da je SNP "dominantno utemeljnena u Crnoj Gori i da za nju prevashodno glasaju birači koji govore srpski".

Srbija je, dodao je on, u vrhu prioriteta kada je reč o regionalnoj saradnji.

Komentarišući formiranje nove vlasti u Srbiji, on je naveo da je lično u specifičnoj poziciji jer je na predsedničkim izborima podržao Borisa Tadića a 23. aprila govorio na konvenciji SPS-PUPS-JS.

"Mi smo bliski sa partijama levice u Srbiji", rekao je Milić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: