Konuzinov oproštajni prijem / FOTO

Ambasador Ruske federacije u Beogradu Aleksandar Konuzin priredio je oproštajni prijem, kome je prisustvovao i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 13.09.2012.

20:33

Default images

Opraštajući se, teška srca, kako je naveo, od Srbije i srpskog naroda, Konuzin je izjavio da na njega veliki utisak ostavlja energija koju nova vlada ulaže u razvoj srpsko ruske saradnje.

"Pod velikim sam utiskom energije koju sadašnja vlada ulaže u razvoj srpsko-ruske saradnje", istakao je on, uputivši reči zahvalnosti na dobroj saradnji novoj, ali i prethodnoj vladi.

On je zahvalio i prethodnoj vladi na saradnji, podsetivši da je sa tom vladom sklopljen i energetski sporazum, čime je i otpočeta saradnja u ovom domenu od velikog značaja za obe zemlje.

On je podsetio da je sa prethodnom vladom, između ostalog, potpisan energetski sporazum i otpočeta saradnja u tom domenu, koji je, kako je rekao, prioritetan za obe zemlje.
(Foto: Tanjug)
Uočljivo je, međutim, bilo odsustvo predstavnika prethodne vlasti na prijemu, koji je održan u ambasadi Rusije u Beogradu.

Konuzin, koji uskoro odlazi sa mesta ambasadora u Beogradu, takođe je izrazio zahvalnost ministarstvu spoljnih i unutrašnjih poslova, a naročito Srpskoj pravoslavnoj crkvi i patrijarhu Irineju, koji je prisustvovao prijemu, kao i "svoj srpskoj inteligenciji".

Zahvalivši na saradnji i kolegama iz diplomatskog kora, ruski ambasador je izrazio žaljenje zbog problema koje njegove američke kolege ovih dana imaju na Bliskom istoku.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić istakao je da Konuzin u ovoj zemlji, koja je, kako je rekao, "njegova kuća", nije bio samo "rado viđen gost" već i dobar domaćin.
(Foto: Beta)
Zahvalivši mu na svemu što je učinio za Srbiju, Nikolić je poželeo ruskom ambasadoru srećan put i sve najbolje, sa željom da se uvek rado vraća "svojoj kući, Srbiji".

"Mene vezuje duboko i iskreno prijateljstvo sa Konuzinom, a Srbija će naći načina da se ovom velikom diplomati oduži za sve što je učinio da se u Srbiji makar malo malo lakše i makar malo sigurnije živi", poručio je Nikolić.

Prijemu su prisustvovali i predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović, savetnik predsednika Srbije Marko Đurić, ministri Alisa Marić, Bratislav Cvetković, Velimir Ilić i Milan Bačević, predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić...
(Foto: Tanjug)
Posle zdravice, Konuzin i Nikolić odslušali su pesmu "Prijatelji zauvek" u izvođenju velikana srpske muzičke scene Jadranke Jovanović, Snežane Berić, Merime Njegomir i Olivera Njega.

Potom je grupa "Kosovski božuri" predvođena Ivanom Žigon otpevala pesmu "Oj Kosovo, Kosovo", u čemu su im se pridružili ambasador i predsednik.

Prijemu su prisustvovali i predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović, savetnik predsednika Srbije Marko Đurić, ministri Alisa Marić, Bratislav Cvetković, Velimir Ilić i Milan Bačević, predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić i mnogi drugi.

Na prijemu su bili i stalni koordinator UN u Srbiji Vilijam Infante i šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer.
(Foto: Tanjug)
Takođe, prijemu su prisustvovali tužilac Vladimir Vukčević, predsednica Visokog saveta sudstva Nata Mesarević, Dragoljub Mićunović i Borislav Stefanović iz DS-a, lider SPO Vuk Drašković, DS S-a Vojilsav Koštunica, LDP-a Čedomir Jovanović, NP Maja Gojković i drugi.

Iz sveta privrede prisutni su bili, između ostalih, i predsednik PKS Miloš Bugarin, privrednici Miodrag Kostić i Branislav Grujić i brojni drugi gosti iz javnog života Srbije kao i predstavnici ambasada u Beogradu.

Konuzin je od 18. aprila 2008. godine bio vanredni i opunomoćeni ambasador Ruske Federacije u Srbiji, a po isteku četvorogodišnjeg ambasadorskog mandata u Srbiji stupiće na novu funkciju u ruskom Ministarstvu za vanredne situacije.
(Foto: Tanjug)
Za sada se još tačno ne zna ko će doći na čelo ruskog diplomatskog predstavništva u Srbiji, mada je za Konuzinovog naslednika viđen diplomata Aleksandar Čepurin ali, prema saznanjima Tanjuga u Moskvi, rusko Ministarstvo spoljnih poslova za njega još nije uputilo zahtev za agreman.

U biografiji Čepurina, koja se može naći u ruskim elektronskim medijima, stoji da je on trenutno direktor Departmana za rad sa sunarodnicima u inostranstvu MSP Rusije, a da je od 1975. godine radio na razIičitim diplomatskim dužnostima u centralnom aparatu Ministarstva spoljnih poslova Rusije i u inostranstvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: