I Makedonija istražuje o organima?

Makedonsko tužilaštvo razmatra mogućnost da se uključi u istragu srpskog tužilaštva o trgovinu ljudskim organima na Kosovu.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 13.09.2012.

19:45

Default images

Tužilaštvo iz Makedonije bi tako moglo da sasluša zaštićenog svedoka čiju je potresnu priču ovih dana emitovao RTS, piše današnja "Nova Makedonija".

Prema pisanju lista, neki od rođaka 12 Makedonaca, kidnapovanih u vreme međuetničkog oružanog konflita 2001. godini, su nakon svedočenja zaštićenog svedoka na RTS uztvrdili da su u žrtvama prepoznali svoje najbliže.

Oni kažu da će zatražiti međunarodnu istragu i da će stupiti u kontakt sa Tužilaštvom za ratne zločine Srbije, ukoliko to ne učini makeodnsko tužilaštvo.

Iz Tužilaštva u Skoplju nije ni potvrđena, ali ni demantovana ova tvrdnja, jer, kako kažu, Republički javni tužilac Ljupčo Švrgovski je službeno odsutan.

Eksperti za međunarodno pravo za list kažu da postoje preduslovi za uključenje Makedonije u istragu koju vode institucije u Beogradu, jer se ni nakon 11 godina ne zna sudbina osoba kidnapovanih 2001. godine.

Jedini problem, kako za "Novu Makedoniju" kaže advokat Zvonko Davidović , bilo bi u slučaju da se pokaže da su Makedonce kidnapovali Albanci pripadnici Oslobodilačke narodne armije. Oni su, napominje Davidović, po Zakonu o amnestiji već amnestirani za učešće u makedonsko-albanskom sukobu u Makedoniji.

Ukoliko su to učinili Albanci sa Kosova iz redova OVK onda bi oni morali da odgovaraju za to, a svedoci, kao što je onaj srpskog tužilaštva, mogu da pomognu da se sazana sudbina kidnapovanih Makedonaca, rekao je Davidović. On smatra da makeodnsko tužilaštvo, a ne rodbina, treba da zatraži od srpskog da mu bude omogućeno saslušanje svedoka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: