Sud razmatrao žalbu Bogdanova

Apelacioni sud u Beogradu razmatrao je žalbu tužilaštva i jednog od vođa navijača Crvene zvezde Ivana Bogdanova na presudu kojom je on osuđen na dve godine.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.09.2012.

18:25

Default images

Podsetimo, Bogdanov je februara ove godine osuđen na dve godine zatvora zbog napada na policiju i učestvovanje u masovnoj tuči 2006.

Republičko javno tužilaštvo zatražilo je od Apelacionog suda da prvostepenu odluku preinači na dužu kaznu zatvora jer, kako se navodi u žalbi, visina sankcije ne odgovara stepenu krivice okrivljenog, da prvostepeni sud nije vodio računa o tome da je Bogdanov ranije osuđivan, kao i da predstavlja opasnost po društvo.

Branioci okrivljenog Bogdanova istakli su u svom zahtevu da je presuda Prvog osnovnog suda u Beogradu nerazumljiva i da su učinjene bitne povrede postupka.

Naime, Prvi osnovni sud u Beogradu osudio je 12. februara ove godine na dve godine zatvora Ivana Bogdanova i produžio mu pritvor u kom se nalazi od 24. maja 2011, nakon proterivanja iz Italije zbog izazivanja nereda na utakmici u Đenovi.

Tokom prvostepenog suđenja Bogdanov je negirao krivicu i izjavio da se uopšte ne seća tuče pošto mu je neko s leđa zadao više udaraca u glavu.

Lekari sa Instituta za sudsku medicinu u Beogradu oktobra prošle godine zaključili su da je Bogdanov bio neuračunljiv u trenutku incidenta, odnosno, da nije bio svestan svojih postupaka, pošto je prethodno primio jak udarac u glavu.

Međutim, sud je na zahtev tužilaštva naložio novo veštačenje, koje su uradili lekari sudsko-psihijatrijskog odbora Medicinskog fakulteta u Novom Sadu.

Oni su konstatovali iste povrede poput kolega iz Beograda, ali su zaključili da intenzitet neuračunljivosti Bogdanova nije bio toliki da ne bude svestan svojih postupaka pošto je "dugogodišnji navijač koji je navikao da se nalazi u sličnim situacijama", referisao je sudija Dragan Ćesarević.

Kako je navedeno u prvostepenoj odluci, sud je uvažio veštačenje iz Novog Sada, dok je nalaze i zaključke veštaka iz Beograda okarakterisao kao nejasne.

Branioci okrivljenog, kao jedan od glavnih razloga za ukidanje ili preinačenje presude u korist svog klijenta, naveli su "nedovoljnu medicinsku stručnost prvostepenog sudskog veća kojim bi moglo da se odluči za jedno veštačenje u odnosu na drugo".

"Sud i mi nemamo stručno medicinsko znanje da odredimo kojem veštačenju treba ukazati poverenje. Imajući u vidu da nije pokušano usaglašavanje veštačenja i eventualno zakazivanje superveštačenja, tražimo da se prvostepena presuda preinači u korist našeg klijenta ili da se vrati na ponovno odlučivanje, ali drugom sudskom veću", obratio se pred sudom advokat Ivana Bogdanova Nemanja Govedarica.

Odbrana okrivljenog takođe je zatražila ukidanje mere pritvora u kojem se Bogdanov nalazi godinu i četiri meseca, navodeći da je njegov boravak u pritvoru "najteža kazna za krivično delo koje je počinio".

Sudsko veće Apelacionog suda, kojem predsedava sudija Nada Hadžiperić, odluku o ukidanju pritvora i potvrđivanju, preinačenju ili ukidanju presude doneće naknadno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: