Demonstracije u Pristini

Izvor: B92

Sreda, 26.04.2000.

20:51

Default images
Nekoliko hiljada Albanaca okupilo se u sredu u centru Pristine noseci transparente i fotografije njihovih sunarodnika koji su poginuli ili nestali tokom sukoba na Kosovu i trazeci oslobadjanje oko hiljadu albanskih zatvorenika u Srbiji optuzenih za terorizam, javlja za B2-92 novinar Kontakt radija Nikola Radisic. Demonstracije su pocele u osam casova, a predvidjeno je da traju 24 sata, nakon cega ce se nastaviti u manjem vremenskom obimu, sve do oslobadjanja svih zatvorenika. Tokom pre podneva sve glavne saobracajnica i raskrnica bile su blokirane. U znak solidarnosti sa demonstrantima vecina preduzeca i prodavnice su bile zatvorene. Nezvanicni izvestaji govore da je u toku demonstracija doslo do brojnih incidenata. Najveci se dogodio oko 18 h na kruznom toku kod pristinske bolnice, kada je grupa Albanaca prevrnula i zapalila automobil u kome se nalazio oficir ruskog kontingenta KFOR-a. Prema tvrdnjama ocevidaca do incidenta je doslo usled pogresne pretpostavke napadaca da se u kolima nalazi osoba srpske nacionalnosti. Sve je pretilo da se pretvori u krvavi pir kao prilikom poslednjeg masovnog okupljanja Albanaca povodom albanskog Dana zastave 28. novembra, kada je jedna osoba srpske nacionalnosti poginula, a dve su povredjene. Kako prenosi londonski BBC, neimenovani beogradski advokati predvidjaju da bi jugoslovenski predsednik Slobodan Milosevic mogao da iskoristi Dan drzavnosti kao povod za amnestiju dela albanskih zatvorenika sto izaziva veliku paznju na Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: