Čistka među vojnicima Avganistana

Avganistanska vojska je pritvorila ili otpustila stotine vojnika zbog njihovih veza sa pobunjenicima, saopštilo je avganistansko ministarstvo odbrane.

Izvor: B92

Sreda, 05.09.2012.

22:19

Default images

Saopštenje avganistanskog ministarstva odbrane je usledilo pošto je generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen ranije danas pozvao avganistanskog predsednika Hamida Karzaija kako bi izrazio zabrinutost zbog serije napada u kojima su avganistanski vojnici ove godine ubili najmanje 45 vojnika iz sastava NATO.

"Stotine su otpuštene ili pritvorene zbog veza sa pobunjenicima. U nekim slučajevima smo imali dokaze protiv njih, u drugima je jednostavno postojala sumnja", izjavio je portparol ministarstva odbrane Zahir Azimi novinarima u Kabulu, a preneo Rojters.

"Upotreba vojne uniforme protiv stranih snaga predmet je zabrinutosti ne samo za ministarstvo odbrane već za celu avganistansku vladu", rekao je Azimi i dodao da je Karzai naložio avganistanskim snagama da pronađu način da napade odmetnutih vojnika zaustave.

Azimi nije želeo da precizira da li su otpušteni i pritvoreni vojnici iz talibanskih uporišta na jugu i istoku, navodeći da su oni iz svih delova zemlje.
Rasmusen je u razgovoru sa Karzaijem predložio mere u cilju sprečavanja tih napada koje uključuju strožije procedure provere i pozvao avganistanskog predsednika da mu se pridruži u tim naporima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: