Dačić: Hitno o ekonomskim merama

Vlada će već naredne nedelje izneti predlog ekonomsko-socijalnih mera koje će imati za cilj stabilizaciju ekonomskih prilika u zemlji, kaže Dačić.

Izvor: B92, Veèernje novosti

Sreda, 05.09.2012.

21:56

Default images

Na pitanje koliko su ekonomske prilike u Srbiji kritične, predsednik vlade Srbije kaže:

"One su takve da je zaista neophodno da Vlada Srbije hitno, a to će biti već naredne nedelje, izađe s predlogom ekonomsko-socijalnih mera koje će imati za cilj stabilizaciju ekonomskih prilika u našoj zemlji, a to znači zaustavljanje deficita i njegovo smanjenje u sledećoj godin.."

"Deficit će u ovoj godini biti sigurno mnogo veći, zato što je prethodna vlada, umesto 4,5 odsto, dovela do deficita od 7 odsto", rekao je Dačić u intervjuu "Novostima".

Predsednik vlade kaže da je izjava predsednika Evropskog parlamenta Martina Šulca pogrešno protumačena. "Srbija neće priznati Kosovo", kaže Dačić. "Više puta sam isticao da će Vlada Srbije voditi iskrenu i otvorenu politiku. To znači da ćemo jasno istaći šta možemo da uradimo, da neće biti neiskrenosti u svemu tome, i da, s druge strane, od EU očekujemo da ne postavlja “pokretne ciljeve”, odnosno uslove koji se stalno menjaju", rekao je Dačić "Novostima".

Na pitanje kada će Srbija dobiti datum za pregovore, Dačić je odgovorio da je otežavajuća okolnost to što je veliki deo godine bio posvećen izborima, pa nije bilo napretka u ispunjavanju uslova.

"Sve će, tako, zavisiti od dinamike daljeg rada, imajući u vidu da će u oktobru biti objavljen izveštaj o napretku Srbije. Ne postavlja se pitanje opredeljenosti Vlade Srbije. Postavlja se samo vremenska dimenzija, da li će to vreme do decembra biti dovoljno da EU istakne pozitivan utisak o onome što je Srbija uradila", kaže Dačić. Beogradu su otvorena vrata Evropske unije, uveren je Dačić. On je na kraju dvodnevne posete Briselu istakao da Srbija za datum početka pregovora treba da ispuni ono što je definisano u odluci Evropskog saveta iz decembra prošle godine.

To podrazumeva značajne unutrašnje reforme u državi i napredak u odnosima Beograda i Prištine.

"Nigde nisam čuo ni od jednog predstavnika EU da je preduslov za naše članstvo priznanje Kosova. Naravno svako može imati pojedinačni stav o tome koji je baziran prvenstveno na stavovima zemalja iz kojih političari dolaze", kaže predseednik vlade Srbije.

Dačić je boravak u Briselu iskoristio i za razgovor sa zvaničnicima Belgije. Srbija na svom evroposkom putu ima punu podršku Belgije, potvrdio je šef belgijske diplomatije Dedije Rejnders.

"Belgija u potpunosti podržava ne samo da Srbija bude kandidat, već i da što pre dobije datum za početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji. Naravno, pod jasnim uslovima. Podržavamo Srbiju i želimo da budemo fer, ali takođe želimo i da budemo sigurni da Srbija može da ispuni uslove koji su određeni zaključima Evropskog saveta iz prošle godine i napravi napredak u razgovorima Beograda i Prišina, jer je to veoma važno", izjavio je Dedije Rejnders, ministar inostranih poslova Belgije.

Jedna od ključnih tema susreta sa belgijskim zvaničnicima bilo je i pitanje lažnih azilanata. Na tom polju je postignut napredak, jer kako kaže Dačić, u prvih sedam meseci broj azilanata je dvaput manji nego u prvih sedam meseci prošle godine.

Belgija je svrstala Srbiju na spisak "bezbednih zemalja" kada je reč o dolasku "lažnih azilanata".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: