Pregled stampe

Izvor: B92

Sreda, 26.04.2000.

20:43

Default images
"Danas" 26.april 2000.

pise: Borka Pavicevic

NO LONGER AND NOT YET

Do Cacka i nazad

Sigurno se secate one ponegde stvarne, a ponegde konceptualne, ili virtuelne ideje o demotropolizaciji kultura.

I verovatno se secate i da nekako nije bilo u redu govoriti o provinciji, pa se ranije, u nasoj prethodnoj zemlji, ili u nasoj zemlji uopste, znalo reci da velika predstava moze biti rodom i iz malog grada, ili iz takozvane provincije. To nije bio proces sedamdesetih samo kod nas, bio je to proces u Evropi. Pozorista, kulturni centri, festivali znali su se formirati i biti veoma uspesni, drzati lekcije metropolama, bas u "provinciji" ili iz "provincije".

Taj proces u Evropi, proces kulturne emancipacije i tamo gde to nije bilo ocekivano, bas kao i uticaj paralelnih ili marginalnih pozorisnih i kulturnih ostvarenja na "velike" institucije, vodio je, u stvari, stvaranju ravnopravnog zajednistva, stvaranju sve jedinstvenije Evrope.

Ulaskom u rat kao odbitku od procesa modernizacije, kao odstupanju od evropskih procesa, kao odustajanju od modernog sveta, kao nemoci i nezelje da se pristupi tranziciji, dovelo je do petrifikacije nacionalnih institucija ovde, koje su, opet, nacionalizmom i ratobornistvom, destruirale same sebe. Unistenjem autonomnih institucija, univerziteta, sudstva, skolstva, stampe, medija, unistavalo se civilno drustvo, naime drustvene matrice bivalo je sve manje, a oblika rezimske kontrole nad stanovnistvom sve vise.

Tako se od civilnog drustva pravi masa, a organizacija drzave svodi na organizaciju Partije, na partijsko arbitriranje u svakom trenutku i na svakom mestu. Politicki zivot postao je stvar vodje. Partije. U stvari, unistenjem autonomnog drustva, unistava se drzava i njene kljucne institucije. Kazu kako je kod nas ljudski zivot stariji od zivota institucija. Sto znaci neprekidan lanac voluntarizma i voluntarizama. Sve, naravno, utemeljeno na nepostojanju pravne drzave i principa vlasnistva. Cacak, u kome smo pre neko vece igrali predstavu "O Nemackoj" po Hermanu Brohu i Hani Arent, veoma je cist grad. Ne mozete videti kontejnere pune smeca, jer to je svakako veci problem, nego onaj da je opozicija po izjavama vodje naroda "smece", a tende i izgled kafica zna biti uredjeniji nego sto je to u metropoli. Predstava je bila krcata, a uzbudjenje nakon predstave nekako premijerno, svecano. Hocu reci da je moguce da su drustvene promene ujedno i kulturne promene, ili da su kulturne promene i drustvene promene. Demokratizacija u svakom slucaju jeste kulturni proces, emancipacija. Ocito da sada do demetropolizacije kulture dolazi demokratizacijom onog sto smo nekada liberalno zvali "provincijom", uvek, naravno, iz pristojnosti, pod znacima navoda. U stvari to i nije demetropolizacija u nekadasnjem kljucu, voljna, vec nastaje autenticna potreba da se zivi drugacije, pa i da kultura bude deo tog drugacijeg ili spontanog nagona za zivotom, boljim i sadrzajnijim zivotom.

Proces koji je nekada bio jedna od osnova stvaranja evropske zajednice, proces iz koga je ova sredina izletela tako neverovatnom i uzasnom brzinom, a bila je nekoc evropska zajednica u malom, samo se to nije znalo i nije htelo prepoznati, mozda ima priliku da se na tom ostatku ostatka preporodi, to jest da odbaci ono sto joj je politickim konceptom odvajanja od evropskog i modernog nametnuto, to jest da se vrati svojim modernim demokratskim tradicijama, o cemu postoji zapis u politickom i kulturnom smislu. Zapis i kao istorijska cinjenica, i kao postojanje usorenog sela, a ne samo razbacanih i zagomilanih kuca, na putu od Cacka do Nisa.

Ovoga puta ono stvarno i sustinski mora se uciniti. Prvo povezati da su demokratija, antiratna tradicija, pacifizam, kultura i civilno drustvo, autonomno drustvo, istoga roda i da je toga bivalo, pa mora i biti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: