Nastavljene operacije na Sinaju

Egipatski zvaničnici saopštili su da je uhapšen jedan od vodećih islamskih ekstremista koji je osuđen za prošlogodišnja ubistva vojnika na Sinajskom poluostrvu.

Izvor: B92

Subota, 01.09.2012.

23:15

Default images

Zvaničnici su najavili da će vojne operacije "čišćenja" tog područja zahvaćenog nasiljem biti nastavljene, kao i da će uskoro biti objavljen detaljan izveštaj o velikoj bezbednosnoj operaciji pokrenutoj nakon napada pripisanih islamskim ekstremistima u kojima je 5. avgusta ubijeno 16 vojnika na granici Egipta s Izraelom.

U zajedničkoj akciji vojnih i policijskih snaga uhapšen je ekstremista Hamada Abu Šita, koji je u odsustvu osudjen na smrt zbog planiranja i izvodjenja napada na policijsku stanicu i banku na Sinaju 2011. godine.

Abu Šita je uhapšen u beduinskom selu blizu granice sa Gazom, izjavili su neimenovani zvaničnici. Nije jasno da li je Abu Šita umešan u napade na granični punkt prošlog meseca.

Portparol predsednika Egipta Jaser Ali izjavio je da su na Sinaju nastavljene operacije u cilju čišćenja tog poluostrva. On je dodao da će ministar odbrane Abdel-Fatah El-Sisi uskoro izdati saopštenje sa detaljima o operacijama i istragom napada na granici.

Ali je istakao i da Egipat ima pravo da koristi tenkove u svojim vojnim operacijama, uprkos mirovnom sporazumu koji je 1979. potpisan s Izraelom, a kojim je zabranjeno korišćenje teškog naoružanja u zoni duž granice.

"Egipat ima puno pravo da omogući bezbednost na Sinaju bez obzira na stav drugih strana", rekao je Ali.

Sinaj nije u dovoljnoj meri obezbedjen još od masovne pobune u Egiptu početkom 2011. godine kada je svrgnut predsednik Hosni Mubarak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: