Trivan: Prinudni rad u Kuršumliji

Potpredsednica DS-a Jelena Trivan osudila je ponašanje čelnika opštine Kuršumlija, inače iz SNS-a, što su članove DS i URS prisilili na prinudni komunalni rad.

Izvor: B92

Sreda, 22.08.2012.

14:55

Default images

"Članovi i simpatizeri DS-a i URS-a u Kuršumliji su ovih dana prisiljeni da čiste grad, da obavljaju poslove na kojima nisu zaposleni i bez ikakvog rešenja, sistematizacije ili pravnog akta rade poslove namenjene ponižavanju i ugrožavanju ljudskog dostojanstva", navodi Jelena Trivan.

Ona očekuje da hitno reaguje zaštitnik građana Saša Janković i da pokrene postupke protiv nadležnih u opštini Kuršumlija zbog, kako navodi, "kršenja ljudskih, političkih i radnih prava zaposlenih u opštinskim organima, a trenutno na prinudnom radu".

Jelena Trivan poziva i nadležne institucije i inspekciju rada da hitno reaguje, ali i lidere stranaka čiji funkcioneri to čine da "dalju torturu nad političkim neistomišljenicima osude i spreče".

Povod za reakciju potpredsednice DS-a bila je odluka novopostavljenih direktora svih javnih ustanova i institucija u Kuršumliji koji su organizovali akciju čišćenja grada, da na tim poslovima rade isključivo članovi DS-a i URS-a koji su zaposleni u lokalnim instiitucijama i ustanovama.
Vuèko Saviæ rukovodi akcijama na ureðenju i èišæenju Kuršumlije (Foto: B92)
Potpredsednica DS-a ističe i da su 22 godine borbe za demokratsko i civilizovano društvo danas dovedene u pitanje.

"Umesto da nova vlast promoviše obrazovanje i političke slobode i prava, novi moto postao je :Ko ne zna da radi na trimeru, zna na grabulju, na četku, na metlu ili špahlu, kako nam poručuju lokalni lideri iz Kuršumlije. To je novi kulturološki i vrednosni obrazac koji smo dobili, a kojim je politička sila stala ispred demokratskih vrednosti i standarda", isitče Jelena Trivan.

Ona dodaje i se prethodnih dana dešavaju različiti oblici političkog revanšizma i osvete jer je, kako ističe omogućeno da ministri svojevoljno smenjuju ljude koji su inače izabrani na konkursu.

Nakon što je otpušteno 1700 zaposlenih u Ministarstvu poljoprivrede SMS porukom, promenjeno desetine lokalnih koalicija uz upotrebu najrazličitijih sredstava koje uključuju čak i batinanje odbornika, ovih dana je ustanovljena još jedna nova vrsta političke osvete koju vidimo u Kuršumliji. Nadam se da ovako neće izgledati sve promene koje su nam obećane i da politički neistomišljenici neće završavati nakon gradskih deponija u gulagu", kaže Jelena Trivan.

Ona dodaje i da će Demokratska stranka, uprkos pokušajima da se destabilizuje, uvek biti snažna i dovoljno jaka da stane u odbranu svakog građanina čija su prava danas ugrožena.

Pogledajte prilog dopisnice B92 iz Kuršumlije o poslednjim dešavanjima u tom gradu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

191 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: