KŠ: Radnici na rubu egzistencije

Radnici Industrije mašina i komponenti “14.oktobar” i hemijske industrije “Župa” podneli su jutros zahteve za socijalnu pomoć Centru za socijalni rad u Kruševcu

Izvor: B92

Sreda, 22.08.2012.

08:57

Default images

Zaposlenima u hemijskoj industriji “Župa”se duguje 19 zarada, rekao je Tanjugu predsednik samostalnog sindikata u ovoj industriji Goran Apostolović i dodao da su radnici poslednju zaradu primili za decembar 2010, te da im za prethodnu godinu nije isplaćena nijedna plata.

Podsetivši da radnicima nisu overene ni zdravstvene knjižice, Apostolović je istakao da će više od 300 radnika "Župe" danas predati zahtev za socijalnu pomoć Centru za socijalni rad jer “ljudi više nemaju od čega da žive”.

“Mi ne znamo šta bismo drugo u ovom trenutku, obraćali smo se državnim institucijama koje ili nemaju rešenje za nas ili jednostavno neće da urade nešto po ovom pitanju", rekao je Apostolović.

Predsednik samostalnog sindikata u "14. oktobru" Ljubiša Velimirović kazao je novinarima da zaposleni i u ovoj industriji ne mogu da žive od svog rada, podsetivši javnost da im se duguje osam zarada, kao i da je poslednja isplaćena u osam rata.

“Oko 40 privatnih preduzeća u Kruševcu radi program 14. oktobra što znači da tržišta ima, ali je očigledno da nam je potreban neko ko će znati da nas vodi. Nije nam stalo da uznemiravamo javnost, ali mi na ovaj način moramo da ukažemo na naše probleme", rekao je Velimirović, koji je podsetio da sindikat traži promenu rukovodstva.

On je za ponedeljak, 27. avgust, najavio blokadu kružnog toka Pojate - Kraljevo.

Direktorka Centra za socijalni rad u Kruševcu Sladjana Čabrić, koja je danas razgovarala sa zaposlenima u ovim industrijama, istakla je da ova ustanova ne može da rešava probleme zaposlenih na nivou fabrike, ali je pojasnila da će svaki pojedinačan zahtev biti obradjen, te da će svaka odluka biti doneta u skladu sa zakonom o socijalnoj zaštiti.

Ona je navela da je Centar za socijalni rad već pomagao pojedinačno zaposlenima u ovim fabrikama i podsetila da jednokratna novčana isplata može biti isplaćena u visini 20 odsto od proseka zarade u Kruševcu, dva puta godišnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: