"Datum za pregovore krajem 2013."

Zbog dijaloga sa Prištinom čekaćemo još godinu dana do određivanja datuma za početak pregovora sa EU, kaže zamenik predsednika Odbora za evropske integracije.

Izvor: Politika

Utorak, 21.08.2012.

23:56

Default images

Šanse da Srbija na proleće ili leto naredne godine dobije datum za početak pregovora o pristupanju Evropskoj uniji, kako se to neki nadaju, veoma su male, kazao je za „Politiku” Laslo Varga, zamenik predsednika Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije.

On podseća da će Evropska komisija u oktobru objaviti svoj izveštaj o napretku Srbije i saopštiti da li preporučuje našu zemlju za dalje integracije.

Ako ne bude određen datum za početak pregovora, a šanse su male, onda će verovatno postaviti neke zadatke. Na pitanje napretka EK se, po pravilu, vraća nakon godinu dana, a to znači naredne jeseni. I zato mislim da je malo realno da datum početka pregovora dobijemo pre decembra 2013. godine”, objasnio je Varga.

Ako krene politički dijalog sa Prištinom, nije realno očekivati da se on završi u roku od dva-tri meseca. A pošto je to najvažniji uslov, sigurno ćemo godinu dana čekati do određivanja datuma za početak pregovora, dodao je Varga.

On ne spori da se dešavaju i izuzeci pa je to bio upravo slučaj i sa Srbijom koja je kandidaturu dobila u martu što nije uobičajeno.

„Praksa je da se odluke koje se odnose na proširenje donose na decembarskom samitu. Ja sam mislio i da kandidatura nije realna za mart, ali dolazili su izbori i bile su specifične okolnosti pa se EU, ipak, vratila na to pitanje u martu. Međutim, ove odnosno naredne godine baš ništa neće u odnosu na nas biti specifično. Bar tako se čini u ovom trenutku”, istakao je Varga.

Ovih dana, podsetimo, bilo je najava da bi Srbija u evropskim integracijama mogla da načini korak na proleće ili u leto sledeće godine. Tako je Aleksandar Vučić, prvi potpredsednik Vlade Srbije, rekao da bi bio srećan da do proleća dobijemo datum za početak pregovora, a Milan Pajević, direktor vladine Kancelarije za evropske integracije, kaže da je realno očekivati da taj datum dobijemo sledećeg leta.

Mnogo optimističnije najave davali su predstavnici bivše vlasti. Posle dobijanja kandidature u martu ove godine, tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je optimista i da bi do kraja ove godine naša zemlja mogla da otpočne pregovore o pristupanju Evropskoj uniji.

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov ocenjuje da je Srbija možda i mogla da dobije datum za početak pregovora do kraja ove godine da nije više od pola godine izgubljeno u izbornom ciklusu.

„Za to vreme nije se moglo, niti se radilo nešto ozbiljnije na ispunjavanju uslova koje je EU postavila. A uslov svih uslova je primena dogovora iz Brisela u pregovorima Beograda i Prištine i nastavak pregovora. I jedno i drugo je bilo u zastoju”, objasnio je Popov.

Ovako, kako kaže, sa zakašnjenjem od pola godine biće nastavljeni pregovori. Sada se određuje njihov profil i nivo će biti drugi. Tek kada se nađu dve delegacije moći će da se vidi šta je urađeno.

Zato se on slaže sa Vargom da od datuma početka pregovora nema ništa u decembru. Nova vlast je, kaže, veoma realna i najoptimističkiji mogući termin je proleće naredne godine. Ukoliko iskrsnu neki problemi s obzirom na to da će se voditi i politički dijalog moguće je da od nastavka integracija ne bude ništa do kraja iduće godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: