Dačić: Status ne rešavamo mimo SB

Vlada Srbije spremna je da razgovara o svim pitanjima u vezi sa Kosovom i neće dozvoliti da se status KiM reši mimo Saveta bezbednosti, izjavio Dačić.

Izvor: Beta

Utorak, 21.08.2012.

21:29

Default images

Dačić je u razgovoru sa dopisnikom Tanjuga, posle sednice Saveta bezbednosti o Kosovu, istakao da je iskoristio priliku da zemlje članice tog tela UN upozna sa stavovima novih vlasti u Srbiji, uključujući predsednika Tomislava Nikolića, da je Srbija opredeljena za mir, bezbednost i stabilnost u regionu.

"Smatramo da neopravdano dugo zemlje i narodi bivše Jugoslavije imaju međusobne sukobe, za razliku od zemalja koje su vodile Drugi svetski rat, a nekoliko godina posle toga zajednički stvorile institucije iz kojih je nastala Evropska unija", kazao je srpski premijer.

Prema njegovim rečima, vlada je opredeljena da se konačno dođe do sveobuhvatnog i mirnog rešenja za probleme vezane za KiM, polazeći od toga da se ne može priznati jednostrano proglašena nezavisnost KiM.

"Mi smo spremni da razgovaramo o svim pitanjima i vodimo dijalog ne samo na tehničkom, već i visokom političkom nivou, a realizovaćemo i dogovore koje je postigla prethodna vlada u Briselu", dodao je Dačić.

On je naglasio da vlada jedino neće biti spremna da na indirektan način doprinese da se status Kosova reši bez odluke Saveta bezbednosti UN.

Predsednik Vlade Srbije je naglasio da Beograd želi da bude konstruktivan faktor i da želi da doprinese rešavanju problema, ne stvarajući nove probleme.

"Jednostrani potezi sa bilo čije strane ne vode mirnom rešenju i mi se protivimo se da se bez odluka Saveta bezbednosti neke funkcije međunarodnih misija prebacuju na takozvane prištinske organe vlasti", naveo je Dačić.

On je dodao i da mu je, iako ranije nije učestvovao na sednicama SB UN, rečeno da odavno nije zabeležena konstruktivnija i mirnija rasprava na sednici ovog tela, pošto su praktično sve zemlje podržale izlaganje delegacije Srbije i opredeljenje za mirno rešenje problema.

"Mislim da je ova sednica protekla u iščekivanju šta će uraditi nove vlasti u Srbiji u stvaranju atmosfere koja može da dovede do nalaženja sveobuhvatnog rešenja", kazaoo je Dačić.

"Bez obzira što u Savetu bezbednosti sede zemlje koje nisu priznale nezavisnost i one koje jesu, mislim da su tonovi bili veoma drugačiji. Čak su mnoge zemlje koje to do sada nisu izražavale, osudile incidente nad Srbima, osudile su nasilje nad povratnicima. Svi su izrazili podršku istrazi o trgovini ljudskim organima. Ja sam zadovoljan tokom ove sednice", rekao je Dačić.

Dačić je u izjavi za RTS rekao da je na sednici izneo spremnost Srbije da se nastavi dijalog, kao i da se sprovedu svi zaključi i sporazumi koja je prethodna vlada postigla, što je, prema njegovim rečima, "svima bilo prihvatljivo na sednici, bez obzira što postoje različita tumačenja i shvatanja problema Kosova".

On je naveo da je i pored pozitivnog pristupa i konstruktivne atmosfere, svako polazio od svojih polaznih osnova.

"Premijer Kosova Hašim "Tači je rekao da je status Kosova rešen, ja sam rekao da status Kosova nije rešen zato što o tome nije doneta nikakva odluka u Savetu bezbednosti. Uostalom, moje prisustvo ovde je pokazatelj da taj status još nije rešen. On će biti rešen tek kada
bude postignuto sveobuhvatno rešenje s kojim su saglasne sve strane", rekao je srpski premijer.

On je dodao da je izneo stav Srbije da ne može "prihvati ovako jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova", ali da je spremna za nastavak dijaloga kako bi se našalo sveobuhvatno rešenje uz uzvažavanje interesa Albanca i svih drugih naroda koji žive na Kosovu.

"Mislim da su sve države članice Saveta bezbednosti izrazile zadovoljstvo zbog spremnosti da se nastavi dijalog i opredeljenjem Vlade Srbije.

"Mnoge od velikih sila su pozdravile izbor nove vlade i da žele saradnju s njom zbog toga što smo pokazali da želimo da budemo faktor rešavanja problema", rekao je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: