SAD: Ne proganjamo Asanža

SAD su odbacile tvrdnju Džulijana Asanža o tome da ga Vašington progoni, ističući da osnivač "Vikiliksa" daje "neosnovane izjave".

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 20.08.2012.

21:48

Default images

Prema njihovim rečimo, on to čini da bi skrenuo pažnju sa glavnog pitanja. Portparolka Stejt departmenta Viktorija Nuland rekla je da SAD nemaju ništa s tim što Britanija pokušava da zbog optužbi za silovanje Švedskoj izruči Asanža, koji se nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu od 19. juna, javila je agencija Frans pres.

"On (Asanž) daje razne neosnovane izjave o nama, a u stvari se njegov problem sa vladom Velike Britanije tiče toga da li će se suočiti sa pravdom u Švedskoj zbog nečega što nema nikakve veze sa 'Vikiliksom', već sa optužbama za seksualni prestup", rekla je Nulandova novinarima.

"Asanž očigledno pokušava da skrene pažnju sa pravog problema, a to je da li će se suočiti sa pravdom u Švedskoj. To nema nikakve veze sa nama. To je pitanje između Britanije, Švedske, a sada i Ekvadora", kazala je portparolka Stejt departmenta.

Asanž se u nedelju pojavio u javnosti prvi put otkad je potražio utočište u ambasadi Ekvadora u Londonu i pozvao je predsednika SAD Baraka Obamu da "uradi pravu stvar" i okonča "lov na veštice" protiv "Vikiliksa".

On se novinarima i nekolicini pristalica obratio sa balkona ambasade u koju je ušetao pre dva meseca i zatražio azil, koji mu je Ekvador odobrio prošle sedmice.

Asanž poriče sve optužbe i tvrdi da su one politički motivisane i da je reč o zaveri kako bi ga Stokholm izručio Vašingtonu zbog objavljivanja velikog broja poverljivih diplomatskih depeša na "Vikiliksu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: