Vučić: Biće smene vlasti u NS-u

Lider naprednjaka Aleksandar Vučić kaže za B92 da očekuje promenu vlasti u Novom Sadu, kao i da je na tu temu razgovarao sa predsednikom SPS-a Ivicom Dačićem.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.08.2012.

18:09

Default images

Ipak, sadašnji koalicioni partneri, sa demokratama na čelu, odbacuju te tvrdnje jer ih, kako kaže gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić, tumače kao pritiske na stabilnu većinu.

Zahtev za formiranje nove vlasti u Novom Sadu prvo je stigao sa lokala, a odmah potom i sa vrha.

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić nije štedeo sadašnjeg gradonačelnika Igora Pavličića i time je za B92 potvrdio da je od koalicionog partnera Ivice Dačića dobio uveravanje da će biti velikih promena u Novom Sadu.

“Od velikog broja lokalnih samouprava, naročito je interesantan Novi Sad. Tamo je postao gradonačelnik čovek koji je najslabiji rezultat imao u istoriji tog grada. Kad kažem najslabije rezultate, ne želim čak ni da naglašavam da je umešan u mnogo korupcionaških afera“, izjavio je Vučić za B92.

Vučić je dodao da sa SPS-om moraju ozbiljno da razgovaraju na tu temu, ali i da je od koalicionih partnera dobio uveravanje da će biti smene vlasti u Novom Sadu.

„Ja sam razgovarao sa gospodinom Dačićem, oni su spremni da tu bude promena, ne zbog fotelja, već zbog toga što želimo da Novosađanima, kao i drugim građanima Srbije, donesemo promene.“

Vućič kaže da „neće biti kraj sveta“ ni ako do toga ne dođe, ali da je na SNS-u da pokuša.

Na ove optužbe reagovao je i gradonačelnik Igor Pavličić, koji u pisanoj izjavi za B92 podseća da lista Demokratske stranke osvojila najviše glasova na majskim izborima u Novom Sad i da reči Aleksandra Vučića tumači kao pritisak na svoj rad.

"Jedno je davati političke izjave kada ste opoziciona stranka i tada može da se razume politička pristrasnost, ali je sasvim druga situacija kada članovi Vlade republike Srbije, koji su preuzeli odgovornost za upravljanje državom daju neodmerene izjave, osnosno optužbe i ocene koje nisu osnovane. Ovde je Novosađanima jasno o čemu se radi - neistinama i pritiscima na stabilne lokalne samouprave šalje se poruka svima koji nisu politički podobni da se povuku. Novi Sad ne pristaje na takvu politiku", kaže gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić za B92.

Za Aleksandra Popova, direktora Centra za regionalizam, sasvim je očekivana ofanziva Srpske napredne stranke, ali smatra da Ivica Dačić ipak neće podleći pritiscima i da će Demokratska stranka i Socijalistička partija Srbije ostati partneri na lokalu.

"Verujem da Dačić nije za sada, bez velike nužde, spreman da to uradi, jer bi na taj način dobio i packu iz Evrope. U oktobru predstoji ocena Srbije ka Evropskoj uniji i sigurno će se jedna od tačaka odnositi na odnos republike prema pokrajini, gde će se sigurno spomenuti i pokušaj prekomponovanja vlasti u Novom Sadu", rekao je Popov i ocenio da verovatno neće biti vanrednih izbora u Novom Sadu, jer bi to odgovaralo „samo Srpskoj naprednoj stranci i Ligi socijaldemokrata“.

O ostalim strankama i njihovim mandatima u novosadskoj skupštini se gotovo više ne priča - odluka će isključivo biti na socijalistima. Iako ovih dana čelnici SPS-a daju umerene izjave, u isto vreme i najavljuju da ne odustaju od promena u Vojvodini. Svakako, njihovih 7 odbornika će presuditi na sledećoj sednici, koja će biti održana u septembru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

98 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: