Rudari na poslu i posle ubistava

U južnoafričkom rudniku platine, gde je policija prošle nedelje ubila 34 radnika u štrajku, rad je danas nastavljen, saopštili su vlasnici kompanije "Lonmin".

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.08.2012.

16:22

Default images

Gotovo trećina od ukupno 28.000 zaposlenih u rudniku "Marikana" javilo se danas na posao, pošto je produžen rok za vraćanje na posao do sutra ili će se "neposlušni" suočiti sa otkazom, javio je je britanski BBC.

BBC podseća da je u nedelju južnoafrički predsednika Jakob Zume proglasio dan žalosti zbog ubistva 34 rudara u sukobu s južnoafričkom policijom u četvrtak, prošle nedelje.

U rudniku je prvo došlo do sukoba između dominantnog Nacionalnog sindikata rudara i Udruženja rudara i građevinskih radnika oko članstva, da bi štrajk prerastao u borbu za veću zaradu rudara.

Rudari, koji trenutno zarađuju izmedu 480 i 605 dolara, traže povećanje plate na 1.500 dolara, a rukovodstvo trećeg po veličini rudnika platine u svetu, na sto kilometara od Johanesburga, kojim upravlja kompanija "Lonmin", proglasilo je štrajk nelegitimnim i zatražilo od zaposlenih da se vrate na posao.

Okolnosti koje su dovele do toga da policija, u četvrtak prošle nedelje, otvori vatru na rudare, i dalje su nejasne mada očevici navode da se pucnjava dogodila kada je grupa štrajkača, od kojih su neki nosili palice i mačete, krenula da probije policijski kordon.

Policija, naoružana automatskim naoružanjem, ispalila je desetine hitaca na okupljene.

Ubijeno je 34 rudara i najmanje još 78 je povređeno u nasilju koje je usledilo. Uhapšeno je oko 250 ljudi

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: