"Slovenija spremna da blokira HR"

Slovenija je spremna da zaustavi ulazak Hrvatske u EU zbog insistiranja da se nadoknadi šteta koju je Hrvatskoj nanela Ljubljanska banka, piše Jutarnji list.

Izvor: Jutarnji.hr

Subota, 18.08.2012.

22:24

Default images

"Prema pouzdanim izvorima, Slovenija je spremna da zbog toga pitanja ide do kraja, a to znači zaustavljanje ulaska Hrvatske u EU 1. jula 2013."

Ovo je za Jutarnji list izjavio neimenovani hrvatski diplomata. Pozivajući se na njegova saznanja, Jutarnji piše da je došlo do zatišja o ovom pitanju zato što su najvažniji političari u obe države na odmoru.

Međutim, u diplomatskim krugovima sve je više informacija koje potvrđuju da je vlada Janeza Janše pitanje Ljubljanske banke odlučila da maksimalno iskoristi kako bi pritisla Hrvatsku, piše ovaj list.

Iz perspektive hrvatskih diplomata, iza priče o Ljubljanskoj banci kriju se pravi motivi zbog kojih Slovenija pokušava da odloži ulazak Hrvatske u EU, onako kako je to radila punih godinu dana od 2008. do 2009. piše Jutarnji.

Slovenija je jedina članica EU sa prostora nekadašnje Jugoslavije i, na neki način, ima glavnu ulogu kada se radi o politici Brisela prema Zapadnom Balkanu. Ulaskom Hrvatske u EU će slovenački uticaj biti slabiji, navodi Jutarnji list.

Slovenačke pretnje novom blokadom Hrvatske, iako još neslužbene, izazvale su uzbunu među dobro upućenim diplomatima u Zagrebu. Pozitivno je to što i dalje ima vremena za popravni, ali sugeriše se direktniji angažman premijera Zorana Milanovića, smatra sagovornik Jutarnjeg lista.

Taj dnevnik piše da Slovenija može računati na diskretnu podršku Holandije, Velike Britanije i Švedske, a možda i još nekih članica EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: