Ekvador: Pretnje Londona vulgarne

Predsednik Ekvadora Rafael Korea nazvao je vulgarnim pretnje britanskih vlasti da će ući u ambasadu Ekvadora u Londonu i iz nje izvesti Džulijana Asanža.

Izvor: B92

Subota, 18.08.2012.

21:24

Default images

"Nikada, dok sam ja predsednik, Ekvador neće prihvatiti ovakve pretnje, koje su potpuno vulgarne, nepromišljene i neprihvatljive", izjavio je Korea.

"Nećemo odustati od svog suvereniteta. Poštujemo svakoga i uvek smo za dijalog, ali konačna odluka biće naša", naglasio je predsednik Ekvadora.

Vlada Ekvadora u sredu je saopštila da je iz medija saznala da Velika Britanija ima nameru da uhvati osnivača “Vikiliksa” Džulijana Asanža i izvede ga iz ambasade u Londonu, kako bi ga izručila Švedskoj koja ga traži zbog optužbi za seksualni napad.

Britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg rekao je u četvrtak da Velika Britanija neće dozvoliti da Asanž bezbedno izađe iz zemlje i da je rešena da ga izruči Švedskoj.

"Nećemo dozvoliti da Asanž bezbedno izađe iz Velike Britanije, jer za tako nešto ne postoji pravna osnova", upozorio je Hejg na konferenciji za novinare u Londonu, dodavši da Velika Britanija ne priznaje princip diplomatskog azila.

Asanž se krije u ambasadi Ekvadora u Londonu od 19. juna, od kada je zatražio azil te zemlje. Ovaj 41-godišnji Australijanac sumnjiči se u Švedskoj za silovanje i seksualno uznemiravanje od avgusta 2010, a švedska policija ga je u novembru iste godine stavila na međunarodnu poternicu, s namerom da bude dostupan vlastima radi ispitivanja.

Formalno, Švedska nije podigla optužnicu protiv Asanža, mada je on priveden u Londonu u decembru 2010. godine.

Trebalo bi da se Asanž sutra oko podne obrati javnosti, prvi put od marta.

Predstavnica za štampu Forin ofisa rekla je da se delovi oko zgrade ambasade Ekvadora, kao što je stepenište, smatraju britanskom teritorijom, pa bi, ako se Asanž tu pojavi, mogao da bude uhapšen.

Zato postoje spekulacije da bi osnivač "Vikiliksa" mogao da da izjavu sa balkona ambasade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: