"Uskoro istina o prodaji Politike"

Potpredsednik vlade Aleksandar Vučić kaže da će se do kraja avgusta znati istina o kupovini Politike i tvrdi da je ista stvar urađena i sa kupovinom Novosti.

Izvor: B92

Subota, 18.08.2012.

20:21

Default images

Vučić je rekao da će građani do kraja avgusta znati punu istinu o tome i da će vlada i država zaštititi državnu imovinu i naći najpovoljniji mogući način za to.

On je za RTS kazao da je ista firma kupila i "Novosti", dodavši da "imaju formalne probleme, oko nedostajućih potpisa nekih vlasnika".

"Znači, reč je ne o velikoj medijskoj zainteresovanosti 'Ist medija grupe' koju je osnovalo jedno šabačko preduzeće po nalogu jedne političke partije", rekao je Vučić.

On je dodao da sa "Novostima" imaju "još neke formalne probleme oko nedostajućih potpisa nekih od vlasnika", dodavši da je to "potpuno ista stvar".

Prema njegovim rečima, posao države je da se pronađe najbolji pravni okvir kako i na koji način da se sprovede u delo ono do čega se došlo, da državnu imovinu zaštiti, a da oni koji su učinili nešto protivpravno za to odgovaraju.

"Sve ono što je urađeno sa 'Politikom', na isti način je urađeno sa 'Novostima', nedostaje im potpis jednog od vlasnika, ali o tome će nadležni državni organi više da govore", naveo je Vučić.

On je rekao i da je "potpuno ista procedura u pitanju, isto su milionski iznosi u evrima, ista kompanija je obavila sve". "Ta šabačka firma, odnosno moskovska iz Šapca je bila zainteresovana i za 'Novosti' kao i za 'Politiku' i sve je isto obavila", istakao je Vučić.

Na pitanje novinara RTS-a da li govori o "Farmakomu", Vučić je potvrdio da govori o toj firmi. "Zamolio sam vas da sačekate kraj avgusta i videćete reakciju države. Samo molim ljude za malo strpljenja, zato što niko od nas ne želi da na bahat i osion način pokazuje državnu silu", rekao je on.

Vučić je kazao da je "lako da nekoga privodite i hapsite", dodavši da nije to cilj i da je važno da se učini nešto za našu zemlju i da državi vratimo dobar deo onoga što joj pripada, a da, s druge strane, krivci odgovaraju.

"Nije smisao pritvor, već je smisao čvrsta optužnica i kako imovinu da vratimo. To je ono na čemu radim", rekao je on. Na konstataciju novinara da je "Politika" prodata po zakonu koji dozvoljava da se ne znaju pravi vlasnici srpskih medija, Vučić je najavio aktivnosti na utvrđivanju vlasništva u medijima.

"Mislim da posle ovih antikorupcijskih zakona, zakona o javnim nabavkama, rebalansa budžeta i 'životnih zakona', dolazi i to na red da se vidi ko stoji iza svakog od medija u Srbiji", rekao je on.

Vučić je naveo da "ovo nije pitanje medija", već pitanje "možemo li mi kao država da dozvolimo da neke političke partije razaraju kompletne nacionalne institucije i mogu li takve novčane transakcije, posebno kada je država zainteresovana, da se obavljaju kao tajne bez ikakve transparentnosti kao što je ova učinjena".

Na pitanje da li se, kada se govori o vlasništvu nad medijima i da su vlasnici skriveni, u tom kontekstu misli i na elektronske medije ili samo na štampane, Vučić je odgovorio da misli i na elektronske. "Mislim i o elektronskim i štampanim i to je sve što bih govorio o tome. Mediji moraju da budu slobodni, a ovo sve drugo nije pitanje medija, već paketa, ako hoćete, antikriznih zakona", istakao je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: