"Srbi okovani monopolom Pupovca"

Kada je reč o srpskoj nacionalnoj manjini, ona je okovana ili blokirana monopolom koji imaju Pupovac i njegov SNV, odnosno SDSS, izjavio predsednik Josipović.

Izvor: Tanjug

Subota, 18.08.2012.

19:19

Default images

Predsednik Josipović iskoristio je svoj boravak u istarskom selu Brgudac na obeležavanju 70-godišnjice osnivanja prve partizanske čete da ponovi svoje napade na predsednika Srpskog narodnog vijeća i potpredsednika Samostalne demokratske srpske stranke Milorada Pupovca.

Rekavši novinarima da je iz Vukovara i nekih drugih gradova u kojima ima vrlo mnogo Srba, dobio određene pritužbe i nezadovoljstvo Pupovčevim radom, Josipović je naglasio da je "važno razgovarati na principijelnom nivou o tome kako se brinemo svi skupa o manjinskim pravima".

"Kada je reč o srpskoj nacionalnoj manjini, ona je okovana ili blokirana monopolom koji imaju Pupovac i njegov SNV, odnosno SDSS", izjavio je nešto kasnije Josipović u Dnevniku Hrvatske radio televizije i dodao da se to najbolje videlo na proslavi godišnjice "Oluje" u Kninu kada se pojavio Veljko Džakula koji je želeo da obeleži "Oluju".

Rekavši da svi treba da imaju jednake mogućnosti i jednake uslove i kada se radi o finansiranju i kada je reč o izborima, Josipović je ocenio da kada se radi o finansiranju postoji određena netransparentnost koju treba korigovati.

"S druge strane, treba sprečiti da u situacijama kada se javljaju nove inicijative i novi ljudi, oni budu diskvalifikovani na nekorektan način", rekao je Josipović.

On tvrdi da spor sa Pupovcem vodi zbog onog šta se dogodilo u Kninu. "To je možda vrh jedne piramide. Već dugo vremena vidim da srpska manjinska politička scena nije prirodno formirana", ocenio je Josipović, dodavši da je Pupovac privilegovan izbornim zakonodavstvom, finansiranjem i činjenicom da deli novac koji dobije SNV ljudima po svom nahođenju.

"Pupovac ceo spor želi da svede na lični nivo i kaže da sam ja reagovao na neku priču iz 'Novosti', nedeljnika koji ima tiraž od nekoliko stotina primeraka. To bi bio potpun nesrazmer i mislim da Pupovac potcenjuje mene i hrvatsku javnost. Razlog je rasprava o monopolu na političkoj sceni", rekao je Josipović.

Njega, kako je rekao, ljuti što se napad na njega vodi kao maskenbal. "Ističu se jedni razlozi, a zapravo postoje drugi u koje se Pupovac ne upušta nego govori o tome kako ja navodno želim uticati na nezavisnost tih novina ('Novosti')", rekao je Josipović i dodao da on za to nema instrumenata, niti to želi, jer bi to bilo potpuno u nesrazmeri sa značajem tih novina. Na pitanje da li želi politički da penzioniše Pupovca, hrvatski predsednik je u Brgudcu odgovorio da apsolutno nema nikakve namere da se meša u to.

"Verovatno će Pupovac još mnogo puta biti biran u Sabor. Nije moja stvar da biram ko će biti predstavnik srpske manjine, ali je moje da pomognem svima koji žele pomoći da Hrvatska bude jedna država u koju su svi dobro integrisani. To je moj cilj i to ću raditi bez obzira što ko misli", rekao je Josipović.

On se osvrnuo i na Pupovčevu izjavu da ako svojim mešanjem u stvari Srba u Hrvatskoj želi biti njihov lider, treba da da ostavku.

"Kao da postoje dve Hrvatske, jedna kojoj sam ja predsednik, a druga srpska kojoj je on predsednik. Meni su svi građani bez obzira na nacionalnost jednaki. Ja sam svima njima predsednik i želim svima dobro", rekao je Josipović.

Novosti su nedeljnik čiji je izdavač SNV i ima tiraž od 8.000 primeraka, od kojih se 5.000 prodaje, a 3.000 se besplatno deli po srpskim organizacijama, većima srpske manjinske samouprave, srpskim opštinama i parohijama SPC, pa i pojedincima koji ih onda podele po svom selu ili zaseoku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: