UN: Nasilje sa obe strane u Siriji

Šef posmatračke misije UN u Siriji optužio je i sirijsku vojsku i pobunjenike da nisu zaštitili civile u sukobu koji traje više od 17 meseci.

Izvor: B92

Subota, 18.08.2012.

18:07

Default images

"Obe strane prema međunarodnom humanitarnom pravu imaju obavezu da zaštite civile. Ove obaveze nisu ispoštovane", rekao je novinarima u Damasku šef posmatračke misije UN u Siriji, general Babakar Gaj, javila je agencija Frans pres.

On je ovu izjavu dao pošto je Savet bezbednosti UN u četvrtak naredio da se posmatračka misija okonča, jer nisu ispunjeni uslovi predviđeni za njeno eventualno produženje - da se znatno smanji nasilje i da sirijska vlada prestane sa upotrebom teškog naoružanja.

Misija, u čijem je sastavu bilo 300 posmatrača, raspoređena je u aprilu kako bi nadgledala krhki prekid vatre koji je izdejstvovao međunarodni izaslanik Kofi Anan, ali je suspendovana u junu, a broj njenih pripadnika je smanjen zbog porasta nasilja.

Mandat misije je produžen 21. jula, ali je u četvrtak odlučeno da se misija okonča i da je zameni kancelarija za vezu u Damasku, kao podrška u eventualnim budućim mirovnim operacijama.

"Do sredine juna je bilo jasno da nijedna strana više nije posvećena prekidu vatre. Rezultat je bio eskalacija nasilja", rekao je Gaj, ističući, međutim, da će UN i dalje ulagati napore na uspostavljanju mira i otvaranju dijaloga u Siriji i da neće napustiti ovu zemlju.

Opozicioni aktivisti tvrde da je u nasilju u Siriji od marta prošle godine poginulo više od 23.000 ljudi, dok je prema podacima UN u ovoj zemlji stradalo 17.000 osoba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: