SAD: Ne priznajemo Asanžov azil

Sjedinjene Američke Države ne priznaju diplomatski azil koji je Ekvador dao osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu, saopštio je Stejt department.

Izvor: B92

Petak, 17.08.2012.

23:35

Default images

Ekvador se obratio Organizaciji Američkih Država, koje okuplja sve zemlje severne, centralne i Latinske Amerike, nakon što je doneo odluku o davanju političkog azila Asanžu.

Prema sporazumu OAD iz 1954, zemlje članice se slažu da daju azil u svojim diplomatskim misijama osobama koje su tražene iz političkih razloga, ali ne i onima koje zakon traži zbog običnih krivičnih dela.

SAD nisu deo tog sporazuma i ne priznaju koncept diplomatskog azila kao dela medjunarodnog prava, saopštio je Stejt department. U saopštenju se dodaje da Amerika veruje da je slučaj Asanža bilateralno pitanje Ekvadora i Velike Britanije sa kojim OAD nema nikakve veze.

Pristalice Asanža se plaše da bi Ssvedska koja ga potražuje, kasnije mogla da ga izruči Americi, zbog odavanja vojnih i diplomatskih podataka iz niza diplomatskih predstavništava SAD širom sveta.

Zvanični Vašington je više puta demantovao da ima nameru da krivično goni osnivača Vikiliksa. Iako SAD ne priznaju status diplomatskog azila, one same često u svojim ambasadima i konzulatima prihvataju osobe koje se nalaze pred progonom vlasti, režima koje Amerika ocenuje kao nedemokratske.

Osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž, kome je Ekvador juče odobrio politički azil, i dalje je u zgradi ambasade Ekvadora u Londonu.

Policija budno motri na sve izlaze iz dvorišta zgrade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: