Vlada bez plana o broju sekretara

Nova Vlada Srbije neće donositi odluku o tome za koliko će se zapravo smanjiti broj državnih sekretara, niti koliko će najviše moći da ih bude, saznaje Danas.

Izvor: Danas

Petak, 17.08.2012.

22:52

Default images

Vlada je ranije najavila da će u ministarstvima biti smanjen broj državnih sekretara i pomoćnika ministara.

Kako je nezvanično objašnjeno u Vladi za Danas, ministarstva su dobila samo nalog da treba da bude manje kadrova na ovim pozicijama, ali ne i koliko, tako da je svakom ministru ostavljeno da slobodno proceni koliko mu je potrebno zamenika i pomoćnika.

Po izboru novog sastava Vlade smenjeno je ukupno 52 državna sekretara iz prethodnog saziva, a od tada je na ista mesta imenovano 29 osoba u 14 od ukupno 17 ministarstava. Najviše je za sada postavljeno državnih sekretara u Ministarstvu finansija i privrede Mlađana Dinkića - ukupno pet, što je za jedan manje nego u protekle četiri godine. S druge strane, u Ministarstvu rada i socijalne politike, koje vodi Jovan Krkobabić, imenovano je četiri državna sekretara, što je za jedan više nego u prethodnom mandatu.

U ministarstvima zdravlja, odbrane i energetike postavljeno je po tri državna sekretara, dok su po dva u ministarstvima prosvete i spoljne i unutrašnje trgovine.

Po jedan državni sekretar postoji trenutno u ministarstvima regionalnog razvoja i lokalne samouprave, građevinarstva, spoljnih poslova, saobraćaja, poljoprivrede, kulture i prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja. Međutim, ovo ne znači da će pomenuti resori ostati na ovom broju zamenika ministara, jer pojedini sektori još nisu formirani.

Samo tri ministarstva još nisu odredila ljude za ove funkcije - MUP, Ministarstvo sporta i omladine i Ministarstvo pravde.

Šef vladine Kancelarije za saradnju s medijima Milivoje Mihailović kaže za Danas da vlada još nije donela odluku o maksimalnom broju državnih sekretara i pomoćnika ministara, ali da „svi u Vladi rade na tome“, kao i da će „sigurno biti manje ljudi na ovim mestima nego ranije“.

Ni potpredsednica Vlade Suzana Grubješić nije mogla da nam da konkretan odgovor na ovo pitanje.

"Pitajte premijera. Nemam resor, pa ni državne sekretare, ni pomoćnike, već samo kabinet“, navodi Grubješićeva.

U Ministarstvu energetike, razvoja i životne sredine kažu da su trenutno u fazi reorganizacije i modernije sistematizacije.

"Kada ministarka Zorana Mihajlović bude imala uvid u kompletno stanje prihoda i rashoda budžeta, broj i strukturu kadrova, rado će odgovoriti na pitanja u vezi s najavljenim uštedama, koje uključuju i smanjenje broja zaposlenih i rebalans budžeta“, naglašavaju u ovom ministarstvu za Danas.

Odgovor na ovo pitanje u prethodna tri nije došao ni od premijera Ivice Dačića, kao ni od potpredsednika Aleksandra Vučića, koji je u izbornoj kampanji, ali i po formiranju vlade, najavljivao smanjenje broja državnih sekretara i pomoćnika ministara.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da nije toliko bitno smanjivati broj državnih sekretara kada je reč o uštedi države, već da treba izvršiti „reforme administracije i birokratije na svim nivoima“.

„Te najave su više imale političke i medijske efekte nego što će u strukturi državnih troškova nešto promeniti. Ovo nije prva vlada koja tako nešto obećava. To su sve efektni slogani, koji se u realnosti značajno modifikuju“, napominje Stanković za Danas.

Kada je reč o smanjenju broja pomoćnika ministara, izabranim na konkursima, nova vlast je zakonom omogućila sebi da „u roku od 45 dana“ može razrešiti državnog službenika „ukoliko nije ostvario rezultate u svom radu“. Tačan broj pomoćnika nismo dobili u vladi, ali procenjuje se da ih ima pedesetak. Od formiranja nove vlade smenjena su za sada četiri pomoćnika ministara - finansija, poljoprivrede, rada i infrastrukture, dok je istovremeno imenovan po jedan pomoćnik u ministarstvima odbrane, finansija i kulture i informisanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: