Dodik: Ne komplikovati odnos RS-BG

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da nema nijednog razloga da se odnosi između RS i Srbije usložnjavaju.

Izvor: Beta

Petak, 17.08.2012.

22:17

Default images

"Nema nijednog razloga da se usložnjavaju odnosi. Možemo imati različite poglede na odredjena pitanja, ali ćemo rešavati ono što je važno za gradjane Republike Srpske i Srbije", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci posle sastanka sa predstavnicima Udruženja poljoprivrednih proizvodjača.

Dodik je tako prokomentarisao izjavu premijera Srbije Ivice Dačića da je nepotrebno definisanje zajedničkih srpskih interesa, dodajući da su mediji njegovu prethodnu izjavu pogrešno nazvali inicijativom.

"Ja sam samo rekao da postoji potreba da se na jasan način govori o tome, kao što Hrvati, Slovenci, Bošnjaci ističu sva relevantna pitanja svog statusa. Mislim da i Srbi treba da imaju jasne poglede o stanju u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori, Makedoniji... Neki osnovni elementi nacionalnog programa moraju da budu poznati, a ne da budu pretpostavljeni", kazao je Dodik.

Predsednik RS smatra da će odnosi i saradnja RS i Srbije biti veoma dobri, ponavljajući da će krajem septembra biti održan sastanak Saveta za provodjenje Sporazuma o specijalnim odnosima Srpske i Srbije.

Dodik je ponovio da postoji potreba da se jasno govori o svim relevantnim pitanjima za srpski narod, kao što su politički status, ekonomska pitanja, jezik, zaštita Srpske pravoslavne crkve, obrazovanje i drugo.

Upitan da li je jučerašnje Dačićevo odbijanje njegovog zalaganja da se definišu zajednički nacionalni interesi reakcija na hapšenje direktora "Šuma RS" Srdjana Ljubojevića, koji je kadar Socijalističke partije RS, Dodik je odgovorio da misli da "Dačić uopšte i ne zna ko je Ljubojević".

"Ja lično o tome sam bio obavešten kada se to desilo. Mogu i ovde da kažem - ako se radi o mom ocu i majci, neka oni budu predmet takvih progona, ja nemam ništa protiv", kazao je predsednik RS.

Dodik smatra da Ljubojevićevo hapšenje neće ugroziti saradnju njegovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) sa koalicionim partnerom SP RS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: