Zaječar: SNS pokreće Ničićevu smenu

Član GO SNS Saša Mirković kaže da će sledeće nedelje podneti zahtev za razrešenje gradonačlenika Zaječara Boška Ničića, koji kaže da je većina u gradu stabilna.

Izvor: B92, Beta

Petak, 17.08.2012.

13:07

Default images

Mirković, koji je i šef odbornika SNS-a u Zaječaru, kaže da za sada naprednjaci imaju podršku 22 odbornika za tu inicijativu, od ukupno 50, koliko čini gradsku skupštinu.

On navodi i da će SNS ovih dana intenzivno pregovarati sa DS i SPS - kako bi Ničić bio smenjen i time "stavljena tačka na pljačku građana Zaječara i na bahatost i nepotrebno trošenje budžetskih para".

Ničić je izjavio da je vladajuća većina u gradu potpuno stabilna i da Srpska napredna stranka neće uspeti da ga smeni s mesta gradonačelnika.

"Što je babi milo, to joj se i snilo", rekao je Ničić reagujući na najave prvog čoveka SNS u Zaječaru.

Ničić je dodao da je Mirković najpre pokušao da pokrade izbore, organizovanjem hajke na njega i montiranjem snimaka tokom izborne noći, a da je potom "pravio cirkus, pa su ga iznosili iz skupštine, u najboljoj tradiciji Vojislava Šešelja devedesetih godina".

"Sad mu je preostalo još da obmanjuje ljude kako ima 22, 20, 19... videćemo. Svako ima pravo da podnosi zahteve", rekao je Ničić.

Stefan Zankov, narodni poslanik SNS-a iz Zaječara, zatražio je od Aleksandra Vučića i predsedništva te stranke da stupe u pregovore sa SPS-om i Demokratskom strankom na lokalu i da u Zaječaru, kako je naveo, bude formirana vlast kakvu narod iskreno želi.

Zaječarski naprednjaci traže pomoć centrale zbog toga što, kako navode, aktuelni gradonačelnik Zaječara Boško Ničić ne poštuje Ustav, ali i zbog izbornih rezultata prema kojima bi mogućnost da formira vlast u gradu trebalo da dobije SNS.

Sadašnju vlast u Zaječaru čini koalicija URS, DS i SPS, sa ukupno 28 odbornika. Od 21 odbornika URS-a, 13 su članovi stranke "Živim za Krajinu" Boška Ničića, dok su njih osam članovi G17 plus. DS ima 4, a SPS 3 odbornika.

Opoziciju čini SNS sa 20 i lista Preokret sa 2 odbornika. Zaječarski naprednjak Saša Mirković je rekao da su naprednjaci spremni da, osim s demokratama i socijalistima, pregovaraju i sa odbornicima Preokreta, ali i sa delom odbornika URS-a.

"U odborničkoj grupi URS-a postoje vrlo pošteni i korektni ljudi, koji čak na nekim prethodnim skupštinama nisu hteli da glasaju za predloge Ničića. Ali ne dolazi u obzir dogovor sa samim Ničićem, jer smatramo da je on direktno, sa svojim kompanjonima, uništio grad i doveo građane Zaječara na ivicu bede. Nama su, dakle, prihvatljivi koalicioni partneri iz G17 plus", rekao je Mirković.

On je istakao i da aktuelni raspored snaga u skupštini Zaječara nije odraz volje građana, već je posledica "izborne krađe koja se desila na izborima 6. maja".

"Zahtevamo od Tužilaštva i policije da konačno daju sud o tome šta se desilo u Zaječaru tokom izbora. Izborna volja građana je, po mišljenju pre svega nas iz SNS-a, i drugih stranaka, prekrojena, a posledica je da odbornička grupa URS, tj. sadašnji gradonačelnik Zaječara Boško Ničić ima toliko odbornika. To nije de fakto stanje u Zaječaru i nije odraz volje građana Zaječara", rekao je Mirković.

U SPS-u, koji je na vlasti u Zaječaru već 8 godina, kažu da za sada nije bilo pritisaka iz centrale, kao i da su zadovoljni saradnjom sa dosadašnjim partnerima.

I u DS-u odbacuju mogućnost raskida koalicije sa URS-om i SPS-om. Predsednik opštinskog odbora demokrata Zoran Mančić je rekao da je aktuelna koalicija URS-DS-SPS stabilna i da za sada nema razloga da se nešto menja po tom pitanju. Ipak, on je rekao da će poštovati svaku odluku stranačke centrale.

On je naveo da DS osam godina nije učestvovala u vlasti u Zaječaru i ocenio da to "nije dobro jer ta stranka ima dovoljno kvalitetnih kadrova da rad lokalne samouprave učini uspešnijim".
Boško Nièiæ
Ivan Joković, član predsedništva URS-a, u pisanom saopštenju kaže da do promene vlasti u Zaječaru neće doći. On smatra da se stvara veštački sukob između Boška Ničića i Alekdsandra Vučića i navodi da se iza čitave ideje krije lider zaječarskog Pokreta radnika i seljaka i njegova lična netrpeljivost prema aktuelnom gradonačelniku.

Članica predsedništva SNS Zorana Mihajlović je izjavila danas da će ta stranka lokalnim organima u Zaječaru prepustiti da sami donesu odluku o formiranju vlasti u toj opštini.

Boško Ničić je narodni poslanik URS-a i gradonačelnik Zaječara.

Agencija za borbu protiv korupcije je protiv Ničića i još nekoliko stranačkih funkcionera iz različitih partija pokrenula postupke zbog dupliranja funkcija, jer nisu prijavili stupanje na funkciju gradonačelnika u momentu kada su bili poslanici.

Među tim funkcionerima bio je i naprednjak Bratislav Gašić, gradonačelnik Kruševca, nakon čega je za Tanjug u kabinetu prvog potpredsednika Vlade Srbije i lidera SNS Vučića rečeno da će svi poslanici SNS koji imaju funkcije u izvršnoj vlasti podneti ostavku na jedno od tih mesta.

Ničić je nakon toga u izjavi medijima rekao da mu nije jasno da li je Vučić to rekao kao lider stranke "ili zaduženi za sve ostalo" i najavio da će tužiti Agenciju za borbu protiv korupcije koja je protiv njega i još nekolicine drugih stranačkih funkcionera iz različitih partija pokrenula postupke zbog dupliranja funkcija.

Zankov je rekao i da nije iznenađen "stepenom bahatosti koju svakodnevno iskazuje Boško Ničić, gradonačelnik Zaječara i poslanik Ujedinjenih regiona Srbije" i podsetio da je Vučić, govoreći o "duplim funkcijama", mislio na članove SNS za koje je rekao da će morati da se opredele za jednu od dve funkcije koje obavljaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: