Asanž opkoljen u ambasadi Ekvadora

Osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž, kome je Ekvador juče odobrio politički azil, i dalje je u zgradi ambasade Ekvadora u Londonu.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 17.08.2012.

09:02

Default images

Policija budno motri na sve izlaze iz dvorišta zgrade.

Britanske vlasti jasno rekle da će Asanža uhapsiti čim im se za to ukaže prilika, a potom i izručiti Švedskoj, u kojoj se on tereti za seksualno uznemiravanje, drama u Londonu i dalje traje.

Oko zgrade ekvadorske ambasade jutros je raspoređeno dvadesetak britanskih policajaca, spremnih da uhapse Asanža (41) ukoliko on napusti zgradu, preneo je AFP.

"Vikiliks" je osudio kontinuirano policijsko prisustvo kao "taktiku zastrašivanja", a grupa podržavalaca bivšeg kompjuterskog hakera provela je noć kampujući ispred ambasade Ekvadora, u pokušaju da "sačuva" Asanža od potencijalnog pokušaja njegovog hapšenja.

Da napetost bude još veća, Asanž je poručio da će se u nedelju obratiti svojim pristalicama, koje se stalno okupljaju ispred ambasade Ekvadora u Londonu, u koju je Asanž pobegao nakon odluke londonskog suda da ga izruči Švedskoj. Naime, mnogi stručnjaci smatraju da Asanž tako rizikuje da bude uhapšen.

Predsednik Ekvadora Rafael Korea izjavio je da davanje azila Džulijanu Asanžu ne znači da je on saglasan sa svime što osnivač sajta Vikiliks govori ili radi.

Korea je rekao da je azil odobren zbog toga što iz Švedske nisu stigla uveravanja da neće izručiti Asanža SAD, gde bi mogao da bude doživotno osuđen ili osuđen na smrtnu kaznu zbog toga što je diplomatsku prepisku objavio preko sajta Vikiliks.

Svetske agencije su se juče ceo dan bavile pitanjem kako bi osnivač Vikiliksa uopšte mogao napustiti tlo ambasade, u kojoj je zaštićen od britanske policije, pa su tako navedeni primeri da bi on na primer mogao da postane državljanin Ekvadora, ili da se on pak pošalje diplomatskom poštom. Rojters navodi i da bi on mogao da bude zaštićen od hapšenja ukoliko bi putovao diplomatskim vozilom, ali dodaje i da bi, s druge strane, bilo teško doći do takvog automobila, pošto se ambasada nalazi na prvom spratu zgrade na koju policija danonoćno motri.

Dvorište te zgrade ima nekoliko ulaznih kapija i privatni parking, ali ambasada Ekvadora nije interno povezana ni sa jednim od tih ulaza, tako da bi Asanž mogao da izađe samo na prednji ulaz, rekao je britanskoj agenciji neimenovani šef obezbeđenja zgrade.

Čak i ako bi nekako uspeo da izađe iz zgrade i da uđe u automobil koji bi ga čekao ispred, a da ga policija ne opazi, Asanž bi morao da izađe iz vozila u nekom trenutku da bi se ukrcao u avion koji poleće iz Britanije, čime bi pružio više mogućnosti da ga vlasti uhapse.

U međuvremenu se oglasila i majka Džulijana Asanža, koja je rekla da je zgrožena postupanjem britanske vlade, koja se pokazala kao američka marioneta. S druge strane, prema njenim rečima, Ekvador je svetao primer za sve druge zemlje koje bi trebalo da ga slede.

Ukoliko bude izručen švedskim vlastima, osnivač "Vikiliksa" strahuje, kako kaže, da će biti drugi put izručen SAD kako bi tamo odgovarao zbog špijunaže, pošto je je njegov sajt 2010. godine objavio 250.000 američkih tajnih dokumenata.

Vašington demantovao da vrši pritisak

U međuvremenu se oglasio i Vašington, koji je saopštio da nije umešan u međunarodni spor oko osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža, poričući da vrši pritisak na London da ga izruči.

Portparolka Stejt departmenta Viktorija Nuland nije želela da komentariše jučerašnju odluku Ekvadora da Asanžu da azil, ali je odbacila tvrdnje "Vikiliksa" i Kita da je Internet aktivisti potrebna zaštita od SAD.

"U potpunosti odbacujem optužbu da SAD žele da ga proganjaju", rekla je Nulandova novinarima, piše švedski novinski portal na engleskom jeziku "Lokal".

Na pitanje da li SAD vrše pritisak na Britaniju da izruči Asanža, koji se krije u ambasadi Ekvadora u Londonu od 19. juna, Nulandova je odgovorila da ne poseduje "nikakve informacije koje bi ukazale da u tome ima imalo istine". Ona je istakla da je reč o pitanju između zemalja koje su u spor uključene i da SAD ne planiraju da se mešaju.

Međutim, portparolka Stejt departmenta nije želela da komentariše da li SAD žele da krivično gone Asanža, ističući da ne želi da se bavi pravnim pitanjima i time "šta je moglo ili nije moglo da se dogodi u njegovoj budućnosti pre nego što je odlučio da se skloni u misiju Ekvadora".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

91 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: