Selaković: Pravosuđe je u nokdaunu

Ministar pravde Nikola Selaković ocenio je da je pravosuđe u Srbiji "u nokdaunu" i da je narušena nezavisnost sudijske i tužilačke funkcije.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.08.2012.

23:01

Default images

Selaković je u intervjuu za "Večernje novosti" naveo da prve analize stanja u pravosuđu pokazuju da su izveštaji Evropske komisije bili ispravni kada su utvrdili da situacija nije dobra i ukzao da ne bi došlo do promena da je situacija bila dobra.

"Pravosuđe je u nokdaunu, u dobroj meri zagađeno, narušeni su osnovni civilizacijski principi - stalnost i nezavisnost sudijske i samostalnost tužilačke funkcije. Pored nekadašnjeg političkog uticaja, pravosuđem vlada i strah", naveo je Selaković.

Na pitanje zašto niko u Vladi nije reagovao na ocene reforme pravosuđa koje je dala Evropska komisija, Selaković je podsetio da je pismo predsednika Komisije Manuela Baroza obelodanjeno tek na pritisak javnosti i same EU.

"Ćutalo se i o ocenama Venecijanske komisije. Reforma je sve vreme prikazivana kao nešto najbolje što se u Srbiji radi. Dešavalo se da su neki predlozi zakona u jednoj verziji slati u Brisel, a drugi Skupštini na usvajanje", kazao je on.

Ministar je naveo da očekuje mnogo primedbi u narednom izveštaju Evropske komisije jer su institucije Srbije sedam meseci ove godine bila u izvesnoj blokadi zbog izbora.

Ceo intervju pročitajte ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: