Vanredno stanje u Sijera Leoneu

Vlada Sijera Leonea proglasila je danas vanredno stanje zbog epidemije kolere, nakon 176 umrlih i 10.800 prijavljenih slučajeva od januara do danas.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 16.08.2012.

21:17

Default images

"Doneta je odluka da se proglasi vanredno stanje zbog kolere", rekao je Agenciji Frans pres izvor iz ministarstva udravlja koji je želeo da ostane anoniman.

"Ova odluka je doneta je nakon izveštaja o epidemiji kolere prema kojem je do sada umrlo 176 osoba, a prijavljeno 10.800 slučajeva od 1. januara do 14. avgusta, što govori da se bolest širi po različitim delovima zemlje", kazao je taj isti izvor.

Odluka je objavljena nakon sastanka vlade i zvaničnika Svetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a. Vlada Sjera leonea je odmah oformila specijalne snage koje treba da se bore sa epidemijom.

Prema podacima UN, ova mala zapadnoafrička država, sa šest miliona stanovnika, ima jedan od najgorih zdravstvenih sistema u svetu, sa jednim lekarom na 34.744 osobe, prenosi francuska agencija.

Kolera je pogodila i susednu Gvineju, gde je od februara umrlo 60 osoba, kao i Mali i Niger.

Kolera je crevna infekcija koja se dobija unošenjem zaražene hrane i vode i izaziva akutnu dijareju i povraćanje i može dovesti do smrtnog ishoda za nekoliko časova. Prenosi se preko prlave vode i lošim sanitarnim uslovima, navodi SZO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: