Krunska ćuti, rasplet ni na vidiku

Rasplet u DS-u koji se iščekuje još od poraza te partije na majskim izborima, još se ne nazire. Nakon Đilasovog saopštenja, oglasio se samo Borko Stefanović.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.08.2012.

17:16

Default images

Stefanović, koji je sekretar predsedništva Demokratske stranke, tvrdi da je izlaz da DS bude osnažena stranka, sa novim ljudima. Analitičari kažu da je nezadovoljstvo radom stranke opravdano, ali da se problemi ne rešavaju preko medija.

Tišina u Krunskoj. O odnosima u partiji naširoko se da spekulisati kada se predsednik stranke ne oglašava, a prvi ljudi partije poruke šalju kroz saopštenja.

Dragan Đilas ili Boris Tadić, može da se postavi u jednom momentu kao izbor, ali to je posao za stranačke organe, a ne za prepucavanja preko medija, ocenjuju analitičari.

Analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da se time šalje poruka političkoj konkurenciji da se DS još bavi sobom.

"To je i poruka da DS nema mogućnost da bude konkurentna na politčkom tržištu u odnosu na druge partije niti da formuliše vrlo jasno opozicionu kritiku onoga što čini vlast ili onoga što nova vlast namerava da čini", kaže on.

Da su demokrate zaslužile kritiku i da je nezadovoljstvo njihovim radom opravdano, smatra i sociolog Milan Nikolić. Ipak, dodaje, bez DS nema demokratije.

"Njeno rasturanje, razbijanje ili političko uništenje samo bi donelo loše stvari za demokratiju u Srbiji. Postoje snage ovde, u srpskom društvu koje nisu toliko neprijateljske prema DS-u ili prijateljske prema drugima, to su snage kojima je samo stalo do toga da se vreme pre pristupanja Srbije EU što više produži zato što je to vreme za lov u mutnom, kad se lako prave bogatstva i kada se političkim vezama, korupcijom i dobijanjem informacija na vreme od političara mogu napraviti velika bogatstva", kaže Nikolić.

Dok Đilas šalje saopštenja, a Tadić ćuti, niži partijski funkcioneri šalju poruke o promenama, ali imena ne pominju.

U četvrtak se oglasio samo Borko Stefanović, sekretar predsedništva DS-a, koji je rekao da DS mora da se reformiše i da Srbiji treba jaka, promenjena i očišćena Demokratska stranka.

"Mi što pre moramo dati jasan odgovor i građanima Srbije, našem članstvu i našim simpatizerima na koji način ćemo menjati stranku, kojim članovima ćemo se zahvaliti zbog nedovoljne angažovanosti, lošeg rada, zbog nepotizma, kompromitovanja imena DS-a na različite načine, kojim ljudima iz vrha DS-a ćemo se zahvaliti", kaže Stefanović.

Dok se rasplet najavljuje za oktobar, čini se da se stvaraju uslovi da do njega dođe i ranije. Analitičari su saglasni da demokrate čeka vruć septembar, nakon čega moraju prestati da se bave sobom i posvetiti se poslovima koje ima najveća opoziciona partija u zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: