Vlada utvrdila cene lekova

Vlada Srbije utvrdila je najviše cene za 531 lek koji se izdaje na recept, čime bi trebalo da bude sprečena nestašica lekova.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.08.2012.

07:43

Default images

Kako je saopšteno, trebalo bi da bude normalizovano tržište lekovima i obezbeđena kvalitetnija i sigurnija zdravstvena zaštita građana.

U saopštenju nakon sednice Vlade Srbije navodi se da se tom odlukom omogućava dostupnost novih inovativnih lekova pacijentima, povećava ukupna ponuda i obezbeđuje veća konkurentnost na tržištu i bolja snabdevenost.

Ističe se da je prvi put utvrđena cena za 531 lek, od kojih je trećina originalnih lekova.

Vlada je ocenila da je to prva od mera koje treba da obezbede pojeftinjenje medikamenata u Srbiji.

Jednogodišnje čekanje na usvajanje tog dokumenta, prema tvrdnjama ministarke zdravlja Slavice Đukić Dejanović, glavni je uzrok nestašice, između ostalog, brufena, antibiotika, antibiotske masti i lekova za smirenje.

Ona je nedavno rekla da je uverena da će taj problem biti brzo rešen i da će od septembra svih deficitarnih lekova biti u apotekama.

Vlada Srbije je usvojila i program o uslovima i načinu podsticaja proizvodnje i remonta šinskih vozila, za potrebe Železnica Srbije, do kraja ove godine, čime bi trebalo da se omogući stabilizacija proizvodnje u ovoj industriji.

Farmaceuti pozdravljaju brzu reakciju nove Vlade.

Predsednik udruženja "Inovija" Bojan Trkulja kaže za Radio B92 da će taj potez nesumnjivo okončati nestašicu pojedinih lekova.

Ipak, kako objašnjava, izostala je još jedna mera – izmena uredbe o kursu po kom se obračunava cena lekova i iznosi 99,3 dinara za evro.

"Razlog što lekova nije bilo je što nije postojala odluka o maksimalnim cenama, dakle farmaceutske kuće ništa nisu mogle tu da urade kako bi se ti lekovi našli na tržištu, jer je jedina koja je mogla nešto da uradi Vlada", kaže on, ali i dodaje:

"S druge strane, sama odluka o maksimalnim cenama, ako ne ide sa novom uredbom koja propisuje realan kurs po kojem se te cene obračunavaju, bojim se da neće biti dovoljna za pojedine vrste lekova".

Dakle, kaže Trkulja, među ovih preko 500 lekova koji nedostaju na tržištu postoji jedan deo za koji će određivanje maksimalne cene biti dovoljno da se pojave u apotekama, ali isto tako postoje i mnogi lekovi koji se najverovatnije neće pojaviti na tržištu jer je obračunski deo kursa za 20 posto niži od realnog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: