"Nema tajnih kosovskih uslova"

Srbija nema tajne kosovske uslove koje bi trebalo da ispuni za nastavak puta ka EU, kaže Suzana Grubješić potpredsednik Vlade za evropske integracije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.07.2012.

21:50

Default images

Vodićemo čistu i otvorenu politiku prema Briselu koju će videti i svi građani, kaže Grubješić za Novosti.

"Neću prodavati narodu iluzije i davati rokove. Rukovodiću se isključivo realnim procenama koje dolaze iz Brisela i međunarodne zajednice. Srbija će učiniti sve što je do nas da se što brže krećemo ka EU, ali od mene nećete čuti da licitiram sa datumima", kaže ona.

Grubješićeva kaže da se Srbija znati šta je čeka što se tiče evrointegracija tek posle susreta sa Stefanom Fileom 30. avgusta u Briselu.

"Izvesno je samo da ćemo dobiti izveštaj EK o napretku Srbije. Kakav će biti taj izveštaj ne zavisi mnogo od nas jer je dokument već u najvećem delu sastavljen još krajem juna. Srbija je praktično od dobijanja kandidature u martu, pa do danas, malo toga uradila jer smo imali izbore i pregovore oko formiranja vlade. Do sredine septembra možemo da ispunimo neke već dogovorene obaveze", kaže Grubješićeva.

Ona dodaje da bi Srbija tebalo da počne primenu sporazuma koje je prethodna vlada dogovorila sa Prištinom, da nastavi borbu protiv korupcije i kriminala i načini korake u pravoj reformi pravosuđa.

"Sve nejasnoće moraju potpuno da se razjasne. Nedoumice, ko je šta pričao u Briselu, a kako je to predstavljano u Srbiji, moramo da raščistimo. Državno rukovodstvo će izaći uskoro sa istinom - šta je konkretno dogovoreno u Briselu. Izvesno je da ćemo od sada isto govoriti i pred stranim zvaničnicima i pred srpskom javnošću", kaže Grubješićeva.

Potpredsednica vlade dodaje da će nova vlada sprovoditi sporazume na način da se ne prekrše Ustav Srbije i Rezolucija 1244.

"To su međe koje ne smemo i nećemo da pregazimo ni u primeni postignutih sporazuma, ni u predstojećem dijalogu", kaže Grubješićeva.

"Dijalog sa Prištinom uskoro bi trebalo da se nastavi na političkom nivou, a pregovarače i format odrediće rukovodstvo Srbije u konsultacijama sa Briselom", dodaje ona.

Što se tiče datuma za otpočinjanje pregovora sa EU, ona kaže da se tu ništa nije promenilo od decembra.

"Moramo da postignemo napredak u normalizaciji odnosa sa Prištinom. To se odnosi na sporazume o energetici, telekomunikacijama, uzajamnom priznavanju diploma, primeni postignutih sporazuma i aktivnoj saradnji sa Euleksom", kaže Grubješićeva.

Nastavak evropskog puta i očuvanje teritorijalnog integriteta ostaju ciljevi ove vlade, objašnjava ona.

"Politika države će biti plod širokog konsenzusa, a sa njom će biti upoznati svi građani. I ne bi bilo dobro da, kao do sada, samo jedan čovek, makar to bio i predsednik države bude odgovoran za državnu politiku", kaže Grubješićeva.

-

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: