Sirija: Ubijeno 30 civila

Najmanje 40 osoba, od kojih 30 civila, poginulo je u sukobima režimskih snaga i pobunjenika širom Sirije, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.07.2012.

20:30

Default images

Kako je prenela agencija Rojters, Opservatorija je saopštila da su u kvartu Salahedin u Alepu, gde se vode najžešći sukobi, poginula dva pobunjenika.

Sirijske režimske snage pojačale su ofanzivu na pobunjenička uporišta u Alepu, granatirajući ih artiljerijskom vatrom, dok borbeni avioni nadleću Salahedin za koji su vladine snage tvrdile da su ga zauzele u nedelju.

Pobunjenici su, medjutim, demantovili da su režimske snage osvojile Salahedin, koji se nalazi na jugoistoku Alepa i za vojsku predstavlja najvažniji put sa juga zemlje za dolazak pojačanja.

Prema navodima britanske agencije, u bolnice i improvizovane bolničke ustanove neprekidno pristižu žrtve sukoba u gradu. obunjenici su ranije danas zauzeli strateški važan kontrolni punkt koji im omogućava bezbedan prolazak ka Turskoj, na čiju teritoriju je prebeglo još 12 sirijskih oficira, javila je agencija Frans pres.

Kontrolni punkt Anadan, pet kilometara severozapadno od Alepa, preuzet je jutros posle 10 sati dugih borbi sa režimskim snagama. reuzimanjem kontrole nad tim punktom, pobunjenici sada imaju direktan put ka turskoj granici i Alepu, javio je AFP.

Turska je prema svojim južnim granicama sa Sirijom poslala konvoj vojske i naoružanja, ali, kako je javio Rojters, za sada nema naznaka da bi turske snage mogle da udju u Siriji, već je najverovatnije reč o preventivnim merama.

Francuska, koja 1. avgusta preuzima predsedavanje Savetu bezbednosti UN, tražiće održavanje hitnog sastanka o Siriji, najavio je ranije danas šef francuske diplomatije Loran Fabijus.

"Budući da Francuska preuzima predsedavanje SB UN 1. avgusta, tražićemo do kraja sedmice sastanak SB, verovatno na ministarskom nivou, kako bismo pokušali da zaustavimo masakre i pripremimo osnovu za političku tranziciju", rekao je Fabijus.

Napadnut konvoj UN

Snage sirijske vlade napale su konvoj šefa posmatračke misije UN u Siriji, general-pukovnika Babakara Gajea, ali niko nije povređen zato što su ih zaštitila oklopna vozila, izjavio je danas generalni sekretar UN Ban Ki-mun.

"Vojni tenkovi su juče napali konvoj generala Gajea. Srećom, niko nije povređen", rekao je Ban, preneo je Rojters.

Generalni sekretar UN je, takođe, poručio sirijskoj vladi da prekine nasilje nad disidentima i pobunjenicima koji se bore za svrgavanje režima predsednika Bašara Asada.

On se osvrnuo i na strah od prelivanja sukoba u Siriji na širi region Bliskog istoka.

"Sektaški građanski rat bi ozbiljno ugrozio susede Sirije -Tursku, Irak, Liban, Jordan i Izrael", dodao je Ban.

On je istakao da je generalni podsekretar UN za mirovne operacije Erve Ladsu nedavno bio u Siriji, gde je apelovao na vladu da prekine sa upotrebom teškog naoružanja i pokaže rešenost da okonča oružano nasilje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: