Novi uslovi EU bi štetili Srbiji

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i italijanski šef diplomatije Đulijano Terci kažu da bi bilo izuzetno loše ako bi EU naknadno iznela neke nove uslove Srbiji.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 30.07.2012.

07:15

Default images

U saopštenju nakon razgovora navodi se da je Srbija spremna da prihvati sugestije Evropske unije i otkloni propuste u reformi pravosuđa, sprovođenju borbe protiv korupcije i kriminala i rešavanju problema spornih privatizacija.

Terci je rekao da Italija podržava Srbiju u njenim nastojanjima da što pre postane punopravni član Evropske unije, kao i da je spremna da pruži svu potrebnu pomoć u nastavku dijaloga s Prištinom.

Nikolić je Terciju preneo da će politika Srbije ubuduće biti vrlo transparentna, kada je u pitanju Kosovo, da će Srbija insistirati na tome da se osigura puna bezbednost i mir za sve građane pokrajine, kao i da neće pristati na nezavisnost tog dela Srbije.

Takođe, predsednik Nikolić je dodao da će se napraviti jedinstvena strategija za Kosovo i Metohiju, iza koje će stati Srbija i u čijoj izradi će se konsultovati svi relevantni politički subjekti u našoj zemlji.

Nikolić je Terciju saopštio da je problem dosadašnjih pregovora bio u tome što predstavnici Srbije nikada ništa za državu nisu tražili, već su samo pravili ustupke i da zato očekuje od nove Vlade da uskoro izađe sa elaboratom u kome će dati "naše tumačenje" do sada postignutih sporazuma.

Ministar Terci je izrazio želju za daljim unapređenjem odnosa Srbije i Italije i posebno istakao zainteresovanost za saradnju na polju energetike. Rekao je i da je Italija voljna da uloži sredstva u zajedničke projekte sa Srbijom, na izgradnji hidroelektrana na Ibru i srednjem toku Drine.

Nikolić je zahvalio gostu na strateškom partnerstvu koje Italija ima sa Srbijom i na investicijama koje je do sada ostvarila u Srbiji.

On je naglasio da su perspektive za razvoj saradnje Srbije i Italije ogromne i istakao da Srbija računa na podršku Italije i u svom daljem putu ka Evropskoj uniji.

Kako je ranije saopštila ambasada Italije u Beogradu, Terci bi trebalo da se sastane i s prvim potpredsednikom vlade i ministrom odbrane Aleksandrom Vučićem.

Italijanski premijer Mario Monti i Terci su prošle nedelje, u čestitkama Dačiću i Mrkiću povodom njihovog stupanja na nove dužnosti, poručili da će zvanični Rim nastaviti da podržava našu zemlju, pre svega na planu evrointegracija.

Oni su podsetili na duboke prijateljske veze između italijanskog i srpskog naroda, kao i na intenzivne ekonomske i trgovinske odnose u strateškom partnerstvu između Italije i Srbije.

Dačić: Drago mi je što nas dodatno ne uslovljavate

(Foto: Beta)
Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Terci i premijer Srbije Ivica Dačić su istakli da je od presudne važnosti za evropski put Srbije su nastavak dijaloga Beograda i Prištine, kao i nastavak započetih reformi.

Premijer Srbije je izrazio zadovoljstvo što je od Tercija čuo da neće biti dodatnih uslovljavanja Srbije, nakon već poznatih dogovora iz decembra prošle godine.

Ističući spremnost Italije da čvrsto podržava Srbiju na evropskom putu, Terci je podsetio da je u tom smislu neohodno da Srbija nastavi reforme i dijalog sa Prištinom.

Posebna pažnja bila je posvećana ekonomskoj saradnji dve zemlje, uzamjući u vidu da je Italija jedan od najvećih investitora u Srbiji.

Dačić je najavio da će proizvodnja i izvoz automobila iz kragujevačke fabrike "Fiat" krenuti u avgustu u manjem obimu, a da će krajem godine ta kompanija izvoziti nekoliko desetina hiljada vozila.

On je, govoreći o privrednoj saradnji Srbije i Italije, rekao da bi Skupština Srbije trebalo uskoro da ratifikuje sporazume o energetici, na osnovu kojih se očekuju značajne investicije iz Italije.

Terci i Mrkić: Odnosi Srbije i Italije su izvanredni

(Foto: Tanjug)
Odnosi Italije i Srbije su izvanredni i veoma intenzivni na svim nivoima, a Italija će nastaviti da podržava Srbiju u procesu evropske integracije, izjavili su danas u Beogradu šefovi diplomatija dve zemlje, Đulijo Terci i Ivan Mrkić.

Mrkić je posle sastanka sa Tercijem u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije novinarima rekao da Srbija računa na Italiju kao na strateškog partnera u procesu evrointegracija, a Terci je istakao da je Italiji veoma stalo da Srbiji stavi do znanja da do nje drži kao do partnera.

Terci i Mrkić su izrazili zadovoljstvo što je šef italijanske diplomatije prvi visoki zvaničnik koji je posetio Srbiju posle formiranja nove vlade, istakavši da je to još jedan dokaz dobrih odnosa dve zemlje.

Terci, koji je Mrkića oslovio sa "moj dragi prijatelju", istakao je da Italija veruje u evropsku budućnost Srbije i podsetio da je Italija dugi niz godina "veliki prijatelj Srbije" njenom evropskom putu.

Šefovi diplomatija Srbije i Italije najavili su da će sledeće godine u Rimu biti održan treći samit Srbija - Italija na kojem će učestvovati predsednici država i vlada dve zemlje.

Mrkić je rekao da je Italija veliki investitor u Srbiju i da očekuje dalje jačanje privrednih odnosa i dodao da se sa italijanskim kolegom
dogovorio o pravcu razvoja bilateralnih odnosa.

Terci je naveo da u oblasti privredne saradnje ima u vidu niz značajnih projekata između velikih firmi i da bi u budućnosti trebalo razvijati i privredne odnose na nivou malih i srednjih preduzeća.

Zalažemo se i za jačanje regionalnih vidova saradnje, posebno Jadransko-jonske inicijative, čiji bi jedan od najvažnijih ciljeva trebalo da bude unapređenje infrastrukture i brži transport robe, rekao je Terci.

Terci je istakao i sjajnu saradnju Italije i Srbije u međunarodnim ogranizacijama, a kao primer je naveo predstojeću Generalnu skupštinu UN kojom će predsedavati srpski diplomata Vuk Jeremić i istakao da je Italija zbog toga veoma zadovoljna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: