"U parlamentu duh tolerancije"

Novi predsednik skupštine Nebojša Stefanović će učiniti sve da parlament bude mesto gde će svako moći da iznese stav, gde će se svi problemi rešavati dogovorom.

Izvor: Politika

Subota, 28.07.2012.

23:22

Default images

Novi predsednik Narodne skupštine Srbije, naprednjak Nebojša Stefanović, za razliku od svojih prethodnika, može da se pohvali da je za izbor na tu funkciju dobio i nekoliko glasova opozicionara, zato što je, kao opozicionar, na mestu prvog čoveka Odbora za trgovinu pokazao, kako reče Balint Pastor (SVM) „trpeljivost, a imao je i odlične diskusije”.

Kao poslanik nikada nije koristio „teške” reči, kritikovao je oštro, ali argumentovano, a sada obećava da će učiniti sve da u parlamentu vlada „duh tolerancije, da bude mesto gde će svako moći da iznese svoj stav, gde će se svi problemi rešavati dogovorom”. Kako misli da dostigne ovaj, za naše uslove, prilično visok cilj, Stefanović objašnjavau intervjuu za „Politiku”.

"Prevashodni zadatak je da obezbedimo što bolju međusobnu komunikaciju, a uz dobru volju, kroz razgovor, svi se problemi mogu rešiti. Za ovo kratko vreme u stalnom sam kontaktu sa šefovima poslaničkih grupa, pokušavam da budem predsednik koji će imati razumevanja za sve njihove zahteve, možda više za one opozicione nego za predstavnike većine. Naravno, ne mogu svi biti zadovoljni i ne zavisi sve od predsednika, ali predsednik mora da pokuša da bude medijator koji će približiti stavove pozicije i opozicije, da pronađe kompromis, koji će omogućiti da skupština radi dobro. Neće to uvek biti lako i neće svi biti uvek zadovoljni, ali ako kao predsednik postignem da svi budu više zadovoljni nego nezadovoljni, smatraću to uspehom", kaže Stefanović.

Stefanović dodaje da je novim poslovnikom koji je donela prethodna parlamentarna većina uvedena je obaveza da onaj ko je na vlasti u svakom odboru ima poslanika više.

"Praksom koju je ista ta većina uvela, faktički su sve važnije odbore vodili predstavnici vladajuće koalicije, pa je, praktično, odluka o tome ko će voditi odbore prepuštena dobroj volji većine. Ja sam predložio da u svakom odboru predsednik bude iz vlasti, a zamenik iz opozicije i obrnuto. Napravili smo i presedan, kako bismo izašli u susret zahtevu opozicije, pa smo u Odboru za evrointegracije i predsedničko i potpredsedničko mesto dali opoziciji, DS-u i SVM-u, jer im je to bilo važno. Osim toga, ako ima volje za saradnju, ništa nije problem. Evo ja sam, kao predsednik Ustavnog odbora bio sprečen zbog pripreme plenarne sednice, da predsedavam, pa je taj posao obavio Srđan Miković (DS), koji je i potpisao izveštaj upućen svim poslanicima", objašnjava Stefanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: