Austrija: Jako nevreme i poplave

Austriju je kasno posle podne ponovo zahvatilo nevreme, koje je izazvalo poplave, a ima i povredjenih.

Izvor: B92

Subota, 28.07.2012.

21:49

Default images

Za samo nekoliko časova vreme se u potpunosti promenilo u pokrajini Gornjoj Austriji i od lepog letnjeg dana sa 35 stepeni, prešlo je na kišno posle podne i veče.

Jak olujni vetar sa obilnim padavinama zahvatio je mnoge gradove pre svega na teritoriji opštine Feklabruk i Gmunden.

Jak vetar koji je dostizao brzinu od 120 kilometara na čas čupao je drveća, krovove, dizao prašinu.

U Ebenzeu jak vetar prekinuo je veliku prezentaciju Italije. Vetar je pred sobom nosio šatore, tezge sa proizvodima, a jedan od šatora završio je na dalekovodu iznad pruge, koja spaja Gmunden i Bad Išl, što je izazvalo nestanak elektirčne energije.

Zbog toga je i železnički saobraćaj u ovom delu ostao paralisan. Pune ruke posla imali su vatrogasci koji su sa meštanima, odmah reagovali i sprečilki veće štete. Izlili se jezero Aterze, što je takodje otežavalo saobraćaj za putnička vozila.

Jako nevreme nije zaobišlo ni glavni grad pokrajine Linc, kao i okolna mesta. Brojne spasilačke ekipe intervenisale su u Frajštatu, Pergu, Štajeru, Eferdingu, Kirhdorfu...Sprečeno je nekoliko požara, a vatrogasci su najviše posla imali oko ispumpavanja vode iz prizemnih kuća i podruma. Bilo je i problema sa krovovima pošto je jak vetar, koji je u jednom trenutku ličio na pravi tornado, otkrio oko 2.000 kvadratnih metara na objektima.

Jaka oluja rušila je sve pred sobom i u Pehlarnu, gde se održavala srednjevekovna fešta. Prema saopštenju vatrogasne službe pokrajine Donja Austrija, grane sa drveća pale su na šatore i ljude.

Ukupno je 10 osoba zadovilo teže povrede, i moralis u biti hitno preveženi u bolnicu. U austrijskoj pokrajini Štajerskoj, u mestima Triben i Sankt Lorencen, koja su pre samo par dana bila odsečena od ostatka sveta zbog odrona blata, nadležne vlasti su izdale upozorenje, i evakuisale delove Ssvarcenbahtala.

Oko 100 osoba je sklonjeno iz predostrožnosti, pošto su geolozi ocenili da bi ponovo moglo doći do odrona, koji je se mogao obrušiti na kuće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: