"Jeremić je visoko nosio barjak"

Novi ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić preuzeo je dužnost od Vuka Jeremića rekavši da je njegov prethodnik "visoko nosio barjak" naše zemlje.

Izvor: B92

Subota, 28.07.2012.

13:35

Default images

On je dodao da je Srbija sada "lako uočljiva na političkoj karti sveta".

"Jeremić je ostavio dubok pečat u radu diplomatije, vodeći pet godina ovu kuću. Nosio je širom sveta visoko barjak tako da je naša zemlja postala lako uočljiva na političkoj karti sveta“, rekao je novi šef diplomatije o svom prethodniku, na primopredaji dužnosti u Ministarstvu spoljnih poslova.

Mrkić je ocenio da je Jeremić bio izuzetno uspešan kao šef diplomatije i rekao da će nastojati da ide tim koracima, dok je Jeremić poželeo novom šefu diplomatije i vladi sreću u suočavanju sa "ozbiljnim izazovima koji predstoje".

"O tome koliko je rezultata Jeremić postigao svedoči što je izabran za predsedavajućeg Generalnoj skupštini UN (GSUN)", naglasio je novi ministar inostranih poslova Srbije, ponudivši Jeremiću svu raspoloživu pomoć Ministarstva spoljnih poslova u tom radu.

Mrkić je kazao da shvata novu dužnost kao veliku čast i još veću obavezu i odgovornost i kazao da će se truditi da odgovorno, časno i maksimalno profesionalno obavlja taj posao.

Šef srpske diplomatije se zahvalio predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, premijeru Ivici Dačiću i posebno SNS, koja ga je kandidovala, iako je vanstranačka ličnost.

Jeremić je čestitao Mrkiću na ovom izboru, dodajući da je on bio jedan od njegovih najboljih saradnika i da je jedan od najkvalitetnijih i najkompletnijih srpskih diplomata.

Jeremić je najavio da će mu pružiti punu podršku i izrazio nadu da će u rešavanju složenih pitanja imati podršku široke javnosti.

"To su isuviše ozbiljna pitanja da bi sebi mogli da priuštimo unutrašnje podele i partijske razmirice, kakvih je, nažalost, bilo za vreme trajanja mog mandata“, rekao je on pozivajući javnost i sve ključne političke čionoce da podrže "časnog i iskusnog profesionalca".
Tanjug
Govoreći o svom mandatu, Jeremić je naveo da je imao čast da služi svojoj zemlji u periodu koji nije bio najjednostavniji u spoljnopolitičkom smislu.
On je izrazio nadu da će novo rukovodstvo izvući pouke iz grešaka i iskoristiti uspehe koji su postignuti.

Jeremić je podsetio da je Srbija prva zemlja zapadnog Balkana koja će predsedavati OEBS-u, dobila mesto predsedavajućeg u GS UN, i energično se suprotstavila otcepljenju dela naše zemlje, što je dokaz da je Srbija uspela da povrati ugled.

"Verujem da će Ministarstvo pod novim šefom diplomatije nastaviti da na najbolji način zastupa interese Srbije u međunarodnoj areni", zaključio je Jeremić.

Novi ministar Mrkić je nestranačka ličnost, karijerni diplomata, koji je radio u Saveznom sekretarijatu za inostrane poslove i u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

Radio je u Misiji Jugoslavije pri UN, bio ambasador na Kipru od 1993. do 1999. i u Japanu od 2006. do 2011, a državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije postao je 2011.

Bio je šef kabineta predsednika SRJ Dobrice Ćosića od 1992. do1993.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: